Bildet over: Tarjei Istad (t.v.) og Knut Kolloen under aksjonen i Kragerøs skjærgård tidligere i år.

 

I kjølvannet av storaksjonen i Kragerø-skjærgården, er det komme inn en rekke nye tips om mulige ulovlige tiltak. Tipsene vil bli fulgt opp av politiet, melder Kragerød Blad Vestmar.

- Det er ingen hemmelighet at vi i Telemark politidistrikt kommer til å se nærmere på en fritidseiendom som media har omtalt i det siste.

- Etter befaring på stedet mener vi det er grunnlag for å etterforske videre i saken. Forholdet er undergitt offentlig påtale, og vi oppretter straffesak selv om forholdet ikke skulle bli anmeldt av kommunen. Vi kommer til å gå gjennom alle dokumenter, fra det som var omsøkt, gitte tillatelser og det ferdige resultatet, forteller etterforskningsleder ved Kragerø politistasjon Thor Erik Hegle til KV. Telemark politidistrikt skal selv etterforske 14 saker hvor det er mistanke om ulovlige tiltak.

Hele kystlinja

Under aksjonen i august ble det utført kontroller langs hele kystlinja i Kragerø-skjærgården. Fra Ellingsvika nær Gjernes ved kommunegrensa til Risør til nord på Langøy.

- De mest graverende tiltakene som ble avdekket var nok anleggelse av veier. Vi fant eksempler på fire forskjellige ulovlig anlagte veier med lengder på opptil 200 meter. Vi fant ulovlig anlagte lekeplasser i fjæresteinene, som er en terrengendring, og noen brygger.

- Alt dette skal sjekkes opp mot det som er omsøkt og tillatelser som er gitt. I de sakene vi har bestemt oss for å se nærmere på, vil selvsagt også tiltakshaveren bli avhørt. Stedene vi har bestemt oss for å undersøke er dessuten befart to ganger, opplyser Hegle.

Han påpeker dessuten at foruten tiltakshaver, vil utførende entreprenør og eventuelt prosjektør bli etterforsket.

Reaksjoner

- Dersom det avdekkes ulovligheter vil reaksjonene komme fortløpende. Det kan bli snakk om tiltale med krav om tilbakeføring. I løpet av de første tre-fire månedene tror jeg vi har kommet langt på vei i etterforskningen og reaksjoner, fortsetter Hegle.

Aksjonen viser at heller ikke kragerøfolk med landsted i skjærgården holder seg til gitte tillatelser.

- Tre-fire av forholdene som er avdekket, har tiltakshavere bosatt i Kragerø, opplyser Thor Erik Hegle. Økokrim har bestemt seg for selv å ta seg av seks saker etter aksjonen.

- Økokrim har allerede bestemt seg for å ta ut en sak og se nærmere på den. Det dreier seg om et omfattende terrenginngrep kombinert med anleggelse av kunstig strand på Tåtøy, forteller etterforskningsleder Hegle.

Aksjon ga nye tips

Storaksjonen i august var omfattet med stor medieoppmerksomhet. Dette har også fått hytteeiere og andre til å komme med en rekke nye tips om mulige ulovlige tiltak i strandsonen.

- Det kan jeg bekrefte, vi har mottatt en rekke nye tips. Disse skal samles opp, og vi skal se nærmere på dem. Det kan dreier seg om nybygg, veier, strender, sprengning og annet. Jeg vil oppfordre til at politiet blir tipset dersom publikum har mistanker om ulovlige tiltak i strandsonen, og ikke minst gjelder dette sprengning, hvor vi vil aksjonere umiddelbart, slår Thor Erik Hegle fast.

 

LES OGSÅ:

Storaksjon i skjærgården

15 strandsone-saker undersøkes