Bildet over: Det nye prosjektet er tegnet i sjøbodstil. – Det skal gli inn i nærmiljøet, hevder direktør i Engelsviken Canning, Lars Sigvart Gran Andersen. Illustrasjon: Arkitektfirmaet S.L.A.B., ved K. Emil Andersson

- Bygget der Engelsviken Canning drives i dag, holder ikke mål lenger. Det er i altfor dårlig forfatning, det siger blant annet inn vann. Å tilpasse bygget til kotehøyder og vannstand i henhold til dagens forskrifter er dessverre umulig, fastslår direktøren i den tradisjonsrike fiskeforedlingsbedriften, Lars Sigvart Gran Andersen.

- Vi må rett og slett rive, sier han til Fredriksstad Blad.

Kart_Engelsviken
Engelsviken ligger helt vest i Fredrikstad kommune.

Lappeteppe-bygg

Forløperen til Engelsviken Canning ble etablert allerede i 1867. I mange år har det vært hjørnestensbedrift i lokalsamfunnet. Ansjos og reker i lake har vært familiefirmaets fremste produkter. Men etter at det meste av produksjonen ble lagt til ny fabrikk i danske Skagen i 2003, er det ikke lenger behov for de gamle lokalene i Engelsviken.

- Vi har vært i dette bygget siden 1924. Vi har bygd på og rundt i årevis, men det går ikke lenger, sier Gran Andersen. På ruinene av det gamle fabrikklokalet ønsker han og familien å reise nye bygg. Tanken er fire komplekser med 15 meter mellom seg. Første etasje skal forbeholdes næringsvirksomhet. Engelsviken Canning vil fortsatt ha sitt hovedkontor her. I tillegg skal det åpnes for utleie av kontorer, gjerne innen fiskerelatert industri.

Salg finansierer

- Vi ser også for oss at bedriftens historikk, kanskje i form av et museum, kommer inn der. Og vi ønsker å leie ut leiligheter til turister, forteller Lars Sigvart Gran Andersen.

I etasjen over er det planlagt 15-20 leiligheter for salg. Prislappen på det hele kommer til å ligge mellom 80 og 110 millioner kroner, avhengig av prosjektets størrelse til slutt.

- Det er mye penger, har du 100 millioner kroner?

- Det skulle jeg ønske at jeg hadde hatt, ler Gran Andersen, som ifølge skattelistene hadde en formue på ti millioner kroner i 2009.

- Men jeg bygger jo ikke leiligheter uten å selge dem. Jeg har ikke tenkt til å gi dem bort. Salget vil finansiere mye, håper han.

- Blir det luksusleiligheter?

- Jeg vet ennå ikke hva slags type leiligheter det blir. Det er ikke bestemt ennå.

- For alle i området

Det viktigste nå er ifølge Gran Andersen å få med prosjektet i kystsoneplanen som skal behandles til sommeren. En omregulering av området kreves før kommunen eventuelt kan godkjenne riving og bygging.

- Signalene har hittil vært positive. Vi håper å kunne sette i gang så fort som mulig! Både direktør Gran Andersen og prosjektets arkitekt Emil Andersson er svært påpasselige med å understreke at dette skal verken være et rent boligkompleks eller et "monsterbygg".

- Mot sjøen vil det bli anlagt en bryggepromenade for alle. Alle som er i Engelsviken skal kunne bruke området, det skal ikke stenges for noen.

De forsikrer også at byggene ikke vil bli høye, de skal ikke skygge for utsikten for dem som bor på fjellet bak Engelsviken Canning.

- Bygget skal holdes i den gamle stilen. Det skal gli inn i nærmiljøet. Vi bor jo selv tvers ovenfor dette, sier Lars Sigvart Gran Andersen.

- Vi vil ikke ødelegge for noen. Vi ønsker å forskjønne Engelsviken.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE

Fakta - Engelsviken Canning

  • Etablert i 1867
  • Lars Andersen Engelsviken, født 1841, var grunnleggeren. Siden har bedriften gått i arv i familien.
  • Drives i dag av Lars Sigvart Gran Andersen og datteren Marianne Gran Andersen.
  • Hjørnestensbedrift i Engels viken
  • Ble årets bedrift i Fredrikstad i 1998.
  • Produserer skalldyr og ansjos i lake. Pillede reker og juleansjosen er nok det bedriften er mest kjent for.
  • Hatt formidabel utvikling fra 1984 og frem til i dag.
  • Omsetningen var på fire millioner kroner i 1984, i 2009 var den på 200 millioner.
  • Bygde ny fabrikk i Skagen i Danmark i 2003. Produksjon av reker og kreps flyttet dit