Publikumsansvarlig Lene Faraasen er klar for storinnrykk av jakt- og fiskeinteresserte med familier. En skytterfamilie fra Oppdal i bakgrunnen. Foto: Cathrine Loraas Møystad

Publikumsansvarlige Lene Faraasen har lang rutine i å arrangere De Nordiske Jakt- og Fiskedager ved Skogbruksmuseet på Elverum.

Hun var på plass også for ti år siden da Landskytterstevnet ble arrangert i Elverum sist. Og med et arrangement som nå holdes for 48. gang, er det få usikkerhetsmomenter.

- Vi vet hvor og når det må jobbes, så vi ligger ikke søvnløse om natta, sier Lene og gleder seg til torsdag klokka 12. Da er det nemlig bare å nyte miksen av 35.000 mennesker som vrimler over området med handel, tradisjon og opplevelser.

Større bredde

I tillegg til alle de faste tingene som har vært der nær sagt fra Jakt- og Fiskedagenes tidligste morgen, som feltbehandling og partering av elg, Elverumsutstillingen, varmrøyking av fisk og knivtorget, har arrangementet også tre seminar.

- Vi har i mange år vært bevisste på å utvikle arrangementet fra å ha typiske mannsdominerte tema til å være mer ett familiearrangement. Her er det mye å finne på for barna, både inne i museet og ute på området. Men vi ønsker enda større bredde, å få mer fisk og mer tur. Så da friluftsklærdesigner Eli Skoland i Fjellrypa tok kontakt med oss og ønsket et forum for debatt og diskusjoner om ulike erfaringer i de ulike bransjene om kvinner og friluftsliv, sa vi JA, smiler Lene.

Kvinners natur

Dermed blir det et seminar fredag som heter «Kvinner og friluftsliv» hvor Eli Skoland er konferansier.

Blant foredragsholderne er polfarer Liv Arnesen som var første kvinnen i verden som gikk alene til Sydpolen, uten støtte eller forsyninger.

Senere har det blitt flere ekspedisjoner i både kulde og høyde.

- Alt som skjer i en ekspedisjon skjer i alle organisasjoner, fra store konsern til et parforhold, påstår hun, og skal utdype utsagnet under foredraget.

Der skal hun ta opp verdier, hvordan lage team, kommunikasjon, motgang og medgang, og drømmer.

Generalinspektør i Heimevernet, Kristin Lund, skal foredra om kvinner og mestring, mens Bjarne Oppegård i NJFF skal snakke om forbundets satsing på kvinner.

Kvinner i natur - kvinners natur

Silje Skuland er forsker på SIFO og skal snakke om klær og friluftsliv, mens Sverre Møllers foredrag heter «Kvinner i natur � � kvinners natur». Tone Jorunn Tveito avslutter med «Bruspulverblod, sitring i villmark».

- Det er bare å droppe innom foredragene, mot en liten inngangsbillett. Men skal du være med på lunsjen må du melde deg på, sier Lene Faraasen.

De andre seminarene er om skog og bioenergi, og om rødreven.

 

På nettsiden til Østlendingen kan du se bilder fra årets jakt- og fiskedager på Skogbruksmuseet i Elverum.