Hvordan hyttefolk kan bli nyttefolk er spørsmålet prosjektleder Siri Strandrud stiller. Hun er leder for prosjektet som startet i januar, og som i løpet av tre år skal sørge for større samhandling mellom hyttefolk og fastboende.
Pilotprosjektet, som er finansiert med midler fra Kommunal- og regionaldepartementet, Telemark fylkeskommune og Tinn kommune, har fått god respons hos hyttefolket så langt.

Glad i Rjukan
Ann-May Elstad er en av de som har knyttet seg opp mot prosjektet. Hun havnet i en leilighet i bokomplekset Sing Sing, og kvinnen bosatt i Bordeaux fant raskt tonen både med Rjukan og naboene. Gjennom Siri Strandruds prosjekt har det blitt en liten fransk turiststrøm til Tinn. 
- Rjukan med all sin historie er et flott produkt, et sted som fortjener turistenes oppmerksomhet. Franskmennene jeg reiser med er i en alder som gjør at de kjenner til tungtvannssabotasjene og krigshistorien. Når turistene også får kunnskap og innblikk i industrihistorien faller også de pladask, sier Ann-May Elstad, som også driver med cognac- og vinturer til Frankrike.
- Dette er noe befolkningen i Tinn kan dra nytte av og et godt grunnlag for samhandling, sier Siri Strandrud til  Det skjer i Rjukan og Tinn og etterlyser kontakt med andre ressurspersoner på hyttene i fjellet og i byen.
- Mange bruker hyttene sine som bolig nummer to. Det betyr at de bruker mye tid i Tinn, og det gir gode muligheter for at vi kan bruke hverandre.

Attraktiv alpelandsby
Etter mange år i reiselivsbransjen kjenner Ann-May Elstad både Frankrike og Norge godt. Hun er opptatt av å vise fram den sjarmerende, verneverdige byen med flott natur og spektakulære skianlegg som kan tilfredsstille enhver franskmann. Kontaktnettet hennes er godt, og hun forteller om franskmenn som lett blir fascinert av byen som var Norges industrivugge.
I påsken vil mange hytteforeninger ha møter for å diskutere hvordan de kan nyttiggjøre seg det nye prosjektet. 
- Mange av hytteeierne vil gjerne lære mer om lokalhistorien i Tinn slik at de kan skape seg et bedre grunnlag for å delta aktivt i lokalsamfunnet, sier Siri Strandrud, som selv hadde kjærlighet som flyttefaktor da hun kom til kommunen for 25 år siden. Nå vil hun at positive hyttegjester og fleksible fastboende sammen skal få øynene opp for lokale muligheter, og utvikle 100-årsjubilanten Rjukan til en attraktiv liten alpelandsby.    

Foto: Tinn kommune