Bildet over: Formannskapet i Åmot går inn for at kommunen selger seg ut av Furutangen aktivitetssenter AS. Prisen, 1,5 million kroner, skal styres tilbake til grendefondet i Osen. (Foto: Kristin Søgård)

I 2007 kjøpte Åmot kommune ved Osen grendeutvalg seg inn i Furutangen aktivitetssenter AS med tre millioner kroner. Det utgjorde en eierandel på 28,3 prosent. Idag utgjør aksjeposten 15 prosent, skriver Østlendingen.

I går gikk formannskapet inn for å selge tilbake aksjene, etter en henvendelse fra Furutangen-eierne Lise og Jan Skogheim i fjor.

I innstillingen til kommunestyret heter det: «Salget gjennomføres som et åpent salg ved at kommunen annonserer aksjeposten for salg med en minstepris på 1,5 millioner kroner og en relativt kort frist for bud. Rådmannen får fullmakt til å gjennomføre salget snarest mulig. Inntektene fra salget føres tilbake til grendeutvalget med fratrekk for kostnadene ved kjøp av ekstern bistand til saksbehandlingen. Kommunestyret skal i sin tur godkjenne salget».

Advokatfirmaet Lund & Co har vurdert salget i henhold til EØS-avtalen, og kommet fram til at kommunen kan selge. Revisjonsfirmaet BDO har taksert aksjeposten og mener den ligger nært opptil halvannen million.

– Flere får mulighet

Representantene i formannskapet var enige om kjøpet, men drøftet hvorvidt aksjene skal legges ut på det åpne markedet.

– Når kommunen avhender ting, er det en hovedregel å gjennomføre åpne salg. Det er lov å selge direkte uten en slik åpen prosess, men det er anbefalt åpent salg, presiserte ordfører Ole Gustav Narud (Sp).

Ifølge aksjeloven har eksisterende aksjeeiere forkjøpsrett.

– Det gjør at vi må forsikre oss om at andre ikke er villige til å betale mer, når vi selger, påpekte Narud.

Frank A. Buen (Frp) mener at det er bra at salget legges ut offentlig.

– På den måten har flere mulighet til å by, sa han.

Stilte spørsmål

Buen stilte spørsmål ved prisen, om 5.000 kroner per aksje eller 1,5 million kroner for hele aksjeposten, er riktig pris.

– Vi kjøpte aksjene for at virksomheten skulle gi ringvirkninger. Det har vi sett at de har klart, derfor skjønner jeg ikke hvorfor vi skal tape så mye, hvis vi ikke trenger det, sa han og viste til at Furutangen-eierne selger såkalte B-aksjer til hytteeiere for 10.000 kroner per stykk.

– B-aksjene er en del av prisen på tomta og bidrar til å finansiere infrastrukturen. En fornuftig ordning, repliserte ordføreren.

Han poengterte for øvrig at hensikten med salget, er å frigjøre kapital som i sin tur styres tilbake til grendefondet i Osen.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side