– I påsken i fjor la frivillige i Røde Kors ned 3.500 aktive timer på oppdrag i fjellet. Skal vi greie å beholde en slik beredskap i framtiden, må noe gjøres, sier leder Ole Gladsø i Røde Kors Hjelpekorps til NTB.
Nå vil staten sørge for at folk i fjellet og på sjøen skal sikres også i framtiden. Allerede mens venstrepolitiker Odd Einar Dørum var justisminister, ble tiltaket om å beskrive framtidens frivillige redningstjeneste satt i gang. Onsdag leverte de frivillige redningsorganisasjonene (FORF) en felles utredning om hvordan den frivillige redningstjenesten kan fortsette fram mot 2030.

Doblet støtte
I rapporten og i samtaler med justisminister Knut Storberget (Ap) har representantene fra blant andre Røde Kors Hjelpekorps, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder pekt på at det i framtiden sannsynligvis blir større etterspørsel etter redningsarbeid enn hva det er i dag. Ett av forslagene går ut på at de ulike organisasjonene lokalt må arbeide tettere med hverandre i framtiden.
– Dette er verdifulle innspill som jeg vil ta med videre. Vi har allerede doblet støtten til de frivillige redningsorganisasjonene fra 6 til 12 millioner kroner, og dette er penger jeg håper kan bidra til økt rekruttering, sier Storberget til NTB.
De frivillige organisasjonene sliter med å trekke nye medlemmer. Samtidig får de stadig flere oppdrag. Terskelen for å slå nødalarm er blitt mye lavere de siste årene, og generell mangel på kunnskap om hvordan man ferdes i naturen gjør at de frivillige redningsmannskapene må rykke ut stadig oftere.

Gnagsår

– Vi har opplevd at folk har utløst aksjoner på grunn av gnagsår eller at de fryser, sier Gladsø.
– Vår erfaring er at mennesker som bor i utkanten, nær naturen, vet bedre enn byfolk hvordan de riktig skal utstyre seg når de skal på tur, sier Jon Halvorsen i Norsk Folkehjelp.
Hvor stor verdi den frivillige innsatsen utgjør er vanskelig å måle eksakt. Det som er helt sikkert er at frivillige, ubetalte personer legger ned tusenvis av timer hvert år og sørger for at menneskeliv reddes. Hovedredningssentralene har alltid tett kontakt med både Redningsselskapet og de alpine redningsgruppene dersom noe brått og uventet skjer.
– Dette er jo spennende og kan også by på litt action. Forhåpentligvis vil vi igjen se at ungdom vil søke mot denne typen fritidsaktiviteter, sier Knut Storberget. (©NTB)

Foto: Leif Magne Flemmen