Bildet over: Tjømes politikere diskuterer nå om de skal oppheve hytteforbudet ved blant annet å tillate utfyllende bebyggelse i eksisterende hytteområder som her på Hvasser.

 

Arild Einang i Tjøme Næringsforening foreslo i et intervju før jul at hytteforbudet på Tjøme bør oppheves. Han hevdet at bygging av nye hytter vil skape store verdier for kommunen og næringslivet. Før kommunestyrevalget for fire år siden handlet det meste om boplikt eller ikke på Tjøme. Denne gangen kan spørsmålet om å oppheve hytteforbudet bli den store saken i valgkampen, melder Tønsbergs Blad.

Positiv

Per Ove Width i Frp stiller seg positiv til at det kan bygges flere nye hytter på Tjøme.

- Jeg kan ikke se noe galt i at vi tillater fortetting innenfor allerede etablerte hytteområder i Tjøme kommune. Vi må også kunne si ja til å utvide disse for å gi plass til flere hytter, sier Width. Frp-veteranen vil heller ikke være avvisende til eventuelle søknader om å legge ut nye områder for hyttebygging.

- Kommer det et reguleringsforslag for et nytt hytteområde på Tjøme, skal vi selvsagt behandle dette. Jeg ser ikke bort ifra at i hvert fall Frp vil si ja, sier Width og understreker følgende:

- Strandsonen er fredet. Det skal den også være i framtida. En av grunnene til at jeg kan tenke meg å åpne for en begrenset hyttebygging, er at kommunen sårt trenger inntekter. Det er best for alle når det er flere til å betale for fellesskapets utgifter, sier Width.

Også Høyres John Marthiniussen er positiv til å oppheve hytteforbudet på Tjøme.

- Men da snakker jeg om å tillate fortetting av allerede eksisterende hytteområder og en eventuell utvidelse av disse, sier Marthiniussen.

Åpen for diskusjon

– Jeg registrerte utspillet fra Einang og må si at problemstillingen om å oppheve hytteforbudet på Tjøme ikke er den mest aktuelle problemstillingen for Arbeiderpartiet. Men jeg vil ikke avvise en diskusjon rundt dette. Det sier leder Svein Erik Ekeid i Tjøme Ap.

Venstres Monica Hofer Hagen mener det er nok hytter i kommunen og vil ikke oppheve hytteforbudet.

- Jeg er heller ikke så sikker på at hyttebygging vil føre til en verdiskapning i den målestokk Einang hevder overfor Tønsbergs Blad, sier Hofer Hagen.

Hun får støtte av Tjømelistas Pål P. Syse, som er leder for hovedutvalget for plan og miljø.

- For Tjømelista er det helt uaktuelt å oppheve hytteforbudet. Dessuten stiller jeg et stort spørsmålstegn ved hele regnestykket til Einang om verdiskapning som ny hyttebygging vil medføre på Tjøme. Det er på grensen til meningsløst, sier Pål P. Syse til Tønsbergs Blad.

Forbud siden 1956

Enkelte steder i Tjøme kommune har det vært forbud mot bygging av hytter helt siden 1956. Den gang ble det nedsatt en komité, strandkomiteen, som skulle utrede spørsmålet om hytteforbud. Det endte med at det ble innført forbud mot bygging av hytter på enkelte gårds- og bruksnummer. Dette var starten på det som etter hvert har blitt et meget restriktivt forbud både på Tjøme og i mange andre kommuner langs kysten. I 1962 ble hytteforbudet på Tjøme utvidet. Da ble det vedtatt et generelt forbud for hele kommunen. I 1977 kom dette inn som et punkt i kommuneplanen.

FØLG HYTTEAVISEN PÅ FACEBOOK