Bildet over: Vindmålemasta på Gråhøgda, vest for Engerdal sentrum, er nå montert. Neste uke skal den starte målingene for å finne ut om det er nok vind her til å drive et vindkraftverk. FOTO: Railcom

Ifølge daglig leder i Austri Vind, Ola Børke, ble alle mastdelene først transportert fra Engerdalssetra, der de har ligget lagret, og opp til en base på Kvitvola med lastebil. Der tok et helikopter over videre transport til Gråhøgda der delene ble satt sammen. Det melder Østlendingen.

– Nå skal måleinstrumentene monteres i toppen av masta, som rager 60 meter over bakken. Går alt greit kan vindmålingene starte i neste uke, opplyser Ola Børke.

Les også: Hyttefolk kjemper mot vindmøller

Et halvt års måling

I Søre Osen i Trysil kommune har nå vindmålemasta på Raskiftet målt vind i et halvt år.

– I oktober skal vi sjekke hva måleinstrumentene har målt av vind i dette området. Etter det skal vi avgjøre om vi skal gå videre med mer vindmåling eller ikke, opplyser Ola Børke.

Les også: Vindmølle-forsøk i gang i Trysil

Nye folkemøter

4. oktober skal Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) holde et folkemøte i samfunnshuset i Søre Osen, og 5. oktober i Engerdal samfunnshus i Engerdal.

– NVE skal informere om saksgangen og prosessen videre. Her er det anledning til å komme med innspill på forhåndsmeldingen som er lagt ut til offentlig ettersyn. Deretter skal NVE bestemme hva konsekvensanalysen skal inneholde, opplyser Ola Børke, som også skal delta på dette informasjonsmøtet.

Forhåndsmeldingen ute

Forhåndsmeldingen med varsel om oppstart av planleggingsarbeid med Kvitvola/Gråhøgda vindkraftverk ligger nå tilgjengelig på Engerdal kommunes nettsider.

Austri Vind vurderer at det kan være mulig å plassere 40–75 vindturbiner innenfor det meldte arealet. Med de beregnede vindforhold kan dette vindkraftverket produsere nok fornybar kraft til å forsyne om lag 20.000 husstander.

Planområdet berører to grunneiere, Statskog med om lag 61 prosent og Engerdal fjellsameie, som er en sammenslutning av mange grunneiere.

– Arbeidet med grunneieravtaler er kommet langt, og prosjektet meldes i forståelse med grunneierne, opplyser Austri Vind i forhåndsmeldinga.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE