Både frostskader og snøtyngdeskader kan gi store avkortninger på forsikringen, det skriver byggteknisk konsulent John Erling Madsen i Gjensidige Forsikring i en pressemelding.


Spolere sesongen
I tillegg vil skader gjøre at resten av hyttesesongen fort blir spolert. Heldigvis kan begge skadetyper unngås - dersom en kommer seg opp på hytta og gjør en liten innsats selv. Eller engasjerer andre til jobben.

Frostskader
Det har lenge vært svært lave temperaturer i vårt område. Frosne vannrør fører ofte til vannlekkasje når temperaturen stiger. Årlig koster vannskader etter frostspengning av rør forsikringsbransjen 150 millioner. I tillegg kommer egenandeler, avkortninger og plunder og heft for hus og hytte-eiere.

Sikkerhetskrav
Forsikringsvilkårene inneholder sikkerhetsforskrifter for å unngå frostskader:

" Bygningen skal holdes tilstrekkelig oppvarmet for å hindre vannskade ved frostsprengning.

" Fritidsbolig skal i tillegg hovedstoppekran alltid stenges (kontroller at stoppekran ikke lekker)

" og rørledning avlastes ved at tappekraner åpnes, når bygningen forlates for mer enn et døgn.

Ved brudd på sikkerhetsforskriften vil erstatningen kunne bortfalle, reduseres eller gi forhøyet egenandel.

Snøtyngdeskader
Hver vinter bryter tak sammen som følge av snøtyngde. Plutselig og uforutsett snøtyngdeskade dekkes av forsikringen. Med det menes store snøfall over kort tid, og under forhold der en ikke har hatt mulighet til å måke taket. Måking av taket er vogn eller hytte-eiers ansvar. Også her har forsikringsselskapene sikkerhetsforskrifter, og brudd på disse kan medføre bortfall eller avkortning av erstatningen, skriver fremover.no