Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no
Foto: Rørkjøp og Uponor

I tidligere reportasjer i hytteavisen.no har vi fortalt både om vannbåren hytteoppvarming basert på vedfyring og vannbåret oppvarming med gassfyr. Vannbåren oppvarming kan baseres på ulike energikilder, sier Frode Helmersen.

- Du kan velge mellom varmepumpe, solenergi, elektrisitet, biobrensel, ved, pellets eller fjernvarme – eller en kombinasjon, forklarer rørleggeren som er ansvarlig for varme og energi hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Fleksibelt

Denne fleksibiliteten er en av de store fordelene med vannbåren varme, ifølge Helmersen.

– Du slipper å binde deg til én energikilde, og kan for eksempel sette inn en varmepumpe og benytte solpanel i tillegg. Du kan også bruke elektrisitet som energikilde til vannbåren varmeanlegg, selv om det ikke er forutsigbart med tanke på strømpriser. Med denne fleksibiliteten blir det også enklere å tilpasse seg fremtidens løsninger, sier han.

Komfortabelt og bra for inneklimaet

I tillegg til å være praktisk, er vannbåren varme unektelig bra for komforten.

– Du får en jevn, behagelig oppvarming av boligen, særlig med vannbåren gulvvarme. Med gulvvarme viser også beregninger at innetemperaturen kan senkes med 1 - 2 grader uten at rommet kjennes kaldere. Og jo mer du setter ned temperaturen, jo mindre energi bruker du, forklarer Helmersen.

Og for deg som er opptatt av inneklima, bør du notere deg dette bak øret:

– Astma- og allergiforbundet anbefaler vannbåren varme. Da slipper du støvet som virvles opp ved bruk av elektriske panelovner, og du får et bedre og mer behagelig inneklima, sier han.

Godt for lommeboka

Også lommeboka kan ha godt av at du varmer opp boligen med vann.

– Selv om utgiftene ved installasjon er høyere enn når du setter inn panelovner, må du se på helheten. Og ser du på driftskostnader, levetid og fleksibiliteten du får, kan vannbåren varme lønne seg over tid. Dette forutsetter at anlegget er optimalt utnyttet med kostnadseffektive løsninger. I tillegg får man gode støtteordninger fra Enova, blant annet på tiltak ved omlegging til vannbåren varme. Dette kan rørleggeren hjelpe deg med, forklarer Helmersen.

Forutsigbart

Med vannbåren varme unngår du også uforutsigbare, høye strømregninger.

– Folk vil ha forutsigbar økonomi, og det får du hvis du velger vannbåren varme, sier han.

I tillegg kan det være gunstig når du skal selge.

– Det er et fremtidsrettet system, som øker verdien på boligen, sier eksperten.

Helmersen anbefaler gjerne varmepumpe sammen med det vannbårne systemet.

– Varmepumper har lave vedlikeholdskostnader, lang levetid og høy energibesparelse, sier han.

Rådfør deg med rørlegger

– Hvis du vurderer vannbåren varme, bør du kontakte rørlegger på et tidlig stadium. Bruk hans kunnskap for alt det er verdt – da unngår du å gjøre feil eller ta feil valg som gjør at du ikke får utnyttet mulighetene til det fulle. Å rådføre seg med rørlegger tidlig er helt essensielt for å få et optimalt anlegg som drifter og går godt, og som da også er gunstig økonomisk, forklarer han.

Han råder deg til å få tak i en fagmann som kan det han driver med.

– Det er viktig at du kontakter en dyktig, godkjent rørlegger som kan vannbåren varme. Husk at det er lov å sjekke litt rundt, tipser han.