Hytta er relativt nybygget og har et areal på 147 kvadrat, fordelt på to plan. I løpet 2021 ble det tilbrakt mer enn 150 døgn på hytta. Familien visste at de ville tilbringe mye tid på hytta, og de ønsket seg god komfort og muligheten til å komme frem til en behagelig temperert hytte når de ankommer, ofte litt utpå kvelden på fredager.

De valgte å installere en varmepumpe da hytta ble oppført, og valget falt på en Icebreaker premium. Modellen er på hele 7,5 kW og er driftstestet ned til -35°C.

En hytte av denne størrelsen vil i gjennomsnitt ligge på et forbruk på et sted mellom 18-19000 kw/t pr år, sammenliknet med tilsvarende hytter i området. Det kalde klimaet vinterstid krever en del oppvarming, også når hytta ikke benyttes. 

Appstyring

Varmepumpa viser seg å ha dekket et energibehov på om lag 12.200 kW/t. Forutsatt en strømpris på kr. 2,- pr kWt tilsvarer det en besparelse på over 24.000 kroner.

Siden hytta ble bygget i 2021 og før strømprisene steg, så ble energibesparelsen en solid bonus. Opprinnelig var hytteeiernes intensjon å installere varmepumpe med tanke på komforten. De ønsket å komme fram inn en behagelig innetemperatur. Derfor var det også viktig at pumpa hadde innebygget wifi og mulighet for appstyring.

Vedlikeholdstemp på 8 grader

Dette var egenskaper varmepumpa hadde. Vedlikeholdstemperaturen var satt til 8°C. Dermed kan hytta holde en jevn lav temperatur når den ikke er i bruk, uten at hytteeierne trenger å bekymre seg for frostskader i vannrør og at kjøleskap og fryser ikke slår seg av på grunn av lave temperaturer.

I 2022 har det vært en enorm etterspørsel etter varmepumper til hytter og fritidsboliger som ikke omfattes av strømstøtteordning. Investeringskostnaden er raskt spart inn når strømprisene er så høye som vi har sett i store deler av 2022.