Illustrasjon: Arkivbilde

Temaet er en gjenganger i «hytte-Norge». Kommunene plikter å yte de samme helsetjenester til hyttefolk som til fastboende, selv om de ikke får en øre i kompensasjon fra noe hold. Hyttekommunene har temaet oppe i møter med myndighetene ved jevne mellomrom, uten at man har funnet en løsning på dilemmaet.

Hytteeier Berg mener koronasituasjonen har vedvart så lenge at en kommune som Hol burde vært stand til å økte kapasiteten på helsesiden.

«Men nei, de sommerstenger legesenter i Hol slik at kapasiteten på helsetjenester reduseres betydelig. Hvor er logikken i dette? Hvordan planlegges sommerberedskapen i Hol kommune?» spør Brittina Berg. Hun unnlater ikke å nevne at Hol kommune for tida har har 0 smittetilfeller.

Saken hennes har vakt stort engasjement på Hallingdølens hjemmeside. Kommunelegen i Hemsedal, Camilla Underland, bekrefter at det ikke finnes hjemmel for å forskjellsbehandle hyttefolk og fastboende når det kommer til akutt helsehjelp. 

Må kommuner ha eiendomsskatt for å finansiere helsehjelp til hyttefolk?

Hvaler oppbemanner

Hvilke oppgaver helsesektoren i en hyttekommune stilles over når hytteturistene flommer inn over kommunegrensene, forteller fagbladet.no om i en reportasje fra det overmåte populære hytteparadiset Hvaler. Hvaler pleier som følge av at innbyggertallet eksploderer  sommermånedene, å oppbemanne i  hjemmesykepleien.

Ove Ølmheim måtte etter alvorlig sykdom og flere operasjoner ha hjelp fra hjemmetjenesten i Sarpsborg hver dag. Han trodde dermed det var slutt på ferielivet i campinghytta på Hvaler. Heldigvis tok han feil. Nå dukker hjelpere fra Hvaler kommune trofast opp når han er på hytta/campingvogna.

Veiløse og billøse øyer

«Vi strekker oss langt for at folk skal få komme til hytta si selv om de er syke. Når for eksempel en kreftpasient ønsker å tilbringe sin siste sommer på hytta, så gjør vi alt vi kan for å få det til. Men vi må være sikre på at vi har både tid og kompetanse til å gjøre jobben» sier avdelingsleder for hjemmetjenesten i Hvaler, Hege Caspersen til fagbladet.no.

Mange hytter ligger på veiløse og bilfrie øyer. Tidligere brukte hjemmetjenesten taxibåt, en ekstrakostnad for kommunen på 150.000 kroner. Nå er taxibåten erstattet av ferge, kommunal elsykkel og nitid planlegging, skriver fagbladet.no.

«Vi ser at det er en fordel å stille krav og sette rammer for tjenestene. Vi skal jo kunne gi forsvarlig helsehjelp, så vi har lært oss hva som må sjekkes og være klart før folk kommer, og samarbeider med brukere og pårørende i planleggingen» sier Caspersen.