Spray med kjøkkenspray over kald grill, og la såpen virke noen minutter før du bruker en svamp eller fuktig klut for å få av flekkene. Skyll godt med vann og tørk over med en klut eller papir. Har du ekstra tøffe flekker kan du ty til ovnsrens.

Invester i en grillbørste

For å få ristene rene lønner det seg å investere i en skikkelig grillbørste.

– Det er lettere å børste bort matrester fra risten når den er varm. Gjør det rett etter at du er ferdig med å grille. Skulle du glemme å gjøre ren grillen etter grilling kan du løse det med å varme opp grillen skikkelig før du begynner å legge mat på grillen, sier Anette Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Noen grillrister får plass i oppvaskmaskinen, og kan gjerne vaskes der. Det går også å bruke en vanlig kjøkkenskrubb på kalde rister om man ønsker det. Har du gassgrill lønner det seg å løfte av ristene og skrape godt på brennerne eller beskytterne over brennerne.

– Bruk gjerne hageslangen for å spyle vekk alle såperester og smuss på utsiden av grillen. Svi alltid av grillen før bruk etter en skikkelig vask, sier hun.

Bilpolish gir blank grill

Bilpolish er godt egnet for å gi griller med emaljert overflate en blank og fin overflate som er lett å holde ren. Har grillen rustfrie detaljer, så bruk en chromrens / Duraglitt (bilpleieprodukt), eventuelt stålull, for å fjerne rust og skitt og få den blanke overflaten tilbake. Det finnes også egne sprayer fra grill-leverandørene til disse formålene.

– Dekk grillen til med et trekk når grillen ikke er i bruk. Da er grillen enklere å holde pen, og du forlenger levetiden til grillen din, avslutter Hansen.