Holder på koselyset; Eivind Storbugt nekter å skifte ut lyset over spisebordet med LED, det er litt for kjølig etter hans smak

- Med disse nye LED-pærene sparer jeg så mye strøm at jeg vurderer å sette opp et par lys utendørs også, det kan være fint når vi skal ut i annekset vinterstid, lyse opp steder der en har gjøremål, eller når vi ankommer sent, sier Eivind Storbugt, pensjonert elektroingeniør med hytte i Etnedal. Storbugt er vant med å leve med batteriets begrensninger vinterstid, men etter å ha prøvd LEDpærer ser han absolutt lysere på sakene.

 

De nye LED-pærene bruker kun 1 til 4 watt, kommer i alle varianter og varer i opp til 100.000 timer.

Ekstremt sparelys
For LED-lys er ikke som andre lys. Bare utseendet med de mange små diodene vitner om nye tider, og når man ser wattstyrken og sammenligner med andre pærer går det opp et lys for de fleste. Det ser ut til at de første virkelige sparelysene er kommet. - Vi snakker om et helt ny teknologi, miljømessig er det en revolusjon, siden strømforbruket til LED-lys kun er en brøkdel av tradisjonelle 12 volts og 220 volts lamper. Du kan få lysmengden fra en klassisk 40 watts pære til strømforbruket til en lommelykt, forteller Odd Huse hos Sunwind. Som leverandør merker han stigende interesse for det nye lyset.

Oppfunnet for 12
- Det er særlig hytteeiere med 12 volts strømopplegg og som baserer seg på solpaneler, som får en kjærkommen pust i bakken, sier Huse. Etter hytteavisen.nos enkle forsøk og beregninger er det mulig å halvere energiforbruket til belysning på hytta ved å erstatte gamle pærer med nye i LED. Selv om de koster en god del mer vil den ekstremt lange levetiden gi mer lys igjen for pengene.
- LED-lamper er oppfunnet for 12 volt, og er en velsignelse vinterstid, når ladingen er dårlig. Folk med tilmålt batteritid kan faktisk unne seg mer tid til TV-titting, eller tilby den yngre garde litt mer guffe til lading av spillemaskinene, sier Huse.

 

Med LED
Uten LED

Hytteavisen tester
For å observere LED-lys i praktisk bruk fikk hytteavisen.no under vinterferien adgang til å bruke Storbugts hytte i Valdres til utprøving. Våre enkle forsøk gikk på å bytte ut lyspærene ulike steder i hytta og sammenligne lysets stemning, styrke og funksjonalitet. Forsøkene ble
gjort på soverom, toalett, vaskerom, kjøkken og tre steder i stua: Stålampe, vegglampe og lampe over spisebord.
- Jeg har aldri sett på maken! Det lyser veldig bra, men det er et annet lys, var den umiddelbare responsen fra hytteeier Storbugt.

Gevinst og opplevelse
På hytta i Valdres var det 10 eller 5 watts pærer på de fleste steder, bortsett fra over kjøkkenbenken,
der det var to 8 watts lysrør i skråtaket. På alle steder satte vi inn LED-pærer på 1,5 watt, bestående av 27 dioder med ulike sokler og uforminger. På kjøkkenet ble det satt opp en lysskinne på 2,2 watt, bestående av 30 dioder. For å kunne sammenligne lysstyrke og fordeling ble lyset fotografert med fast blenderåpning og lukkertid. For å få et sant inntrykk kunne ikke blits brukes, og fordi innelys gir et rødt lys i foto ble dette svakt farvekorrigert. Selv om det finnes mange nye armaturer spesiallaget for LED holdt vi oss til de gamle under forsøket.

Svært funksjonelt lys
I alle tilfeller var det nye lyset minst like sterkt som det gamle. Selv om lyset var klart, hvitt og relativt skarpt, fungerer det svært godt til praktiske gjøremål, som lesing, kjøkkenarbeid og toalettbesøk.
Inntrykket var faktisk at lyset gjorde det lettere å se og lese!
Den største revolusjonen var LED-skinna som ble testet over kjøkkenbenken. Nå hadde det gamle lysrøret sett bedre dager, men problemet med lysrør er at hvis spenningen på batteriet faller får
lysrøret også problemer med å tenne. Sammenlignet med et dobbelt lysrør på til sammen 16 watt ga en 1,5 watts skinne et hav av lys, og dessuten et mer rettet lys.

Til kort
MEN det var et par steder LED-lyset denne gangen kom til kort: Vegglamper, stålamper og lys over spisebord. - Jeg vil ikke ha LED til koselys, sier Eivind. Det er altfor hvitt og intenst, det tar liksom varmen fra stemningen! Men han forventer at LED lys vil komme i varmere toner etter hvert, slik det skjedde med lysrør.
– Jeg vil holde utkikk etter koselig LED, fordi det er mye å spare. Jeg har vurdert å kjøpe flere solpaneler. Men siden det alltid er en lang ladeperiode mellom mine hyttebesøk trenger jeg ikke stresse med
det, og har med disse pærene kjøpt meg tid, sier hytteeeieren.

Miljømessig fornuftig
Naturvernerne hyller også det nye lyset. Det vil ikke bare gjøre flere hytter mindre avhengig av aggregater og energitilskudd men også spare strøm i vanlige hjem og samfunnet ellers. Større nye lysanlegg, som
skiheiser osv. bygges i dag ofte utelukkende for LED. Har man i dag 220 volts innfelte spotlights eller downlights kan man enkelt bytte ut pærene med LED-pærer.
- Skal man bygge nytt eller legge opp nytt anlegg kan en hvilken som helst autorisert elektriker legge det opp. Det finnes også vanlige skru-sokkel LED-pærer som kan brukes på 220v-plasser der du bare trenger litt lys av og til, sier Pettersen.