Det er den ferske Frendeundersøkelsen utført av Norstat som avdekker at langt fra alle har prøvd et brannslukkingsapparat i løpet av livet.

- 1. desember er det røykvarslerdagen og mange er flinke til å bytte batteri, men det hjelper ikke å våkne hvis du ikke kan bruke slukkeren til å få deg og dine trygt ut. Det skremmer meg at vi har så lite kunnskap om en så viktig livredder, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren i en pressemelding fra Frende forsikring.

Dette fylket kommer best ut

- Innlandet kommer klart best ut, like foran Møre og Romsdal. I disse to fylkene sier 77 prosent at de har prøvd apparatet. Det er færrest i Oslo. Kun 58 prosent svarer ja på spørsmålet i hovedstaden, sier Øren.

Her er hele fylkeslista

 1. Innlandet – 77 prosent
 2. Møre og Romsdal – 77 prosent
 3. Rogaland – 76 prosent
 4. Vestland – 73 prosent
 5. Rogaland – 73 prosent
 6. Vestfold og Telemark – 71 prosent
 7. Nordland – 71 prosent
 8. Agder – 70 prosent
 9. Viken – 73 prosent
 10. Troms og Finnmark – 61 prosent
 11. Oslo – 58 prosent 
  Norstat/Frende. 1009 nordmenn fra hele landet har svart.

 

Sjekk disse to tingene i dag

Branneksperten oppfordrer alle til å sjekke to viktige ting hjemme og på hytta i god tid før jul.

- Desember er den store brannmåneden og da er det viktig å vite at brannsikkerheten er så god som mulig hjemme. Derfor håper jeg alle skifter batteri i røykvarslerne sine nå og sjekker at brannslukkeren er intakt. Det tar få minutter, sier Øren.

- Enten du har skum- eller pulverapparat, må du sjekke trykket. Sjekk at pila står på grønt. Dette bør du sjekke flere ganger i året, gjerne hvert kvartal. Sjekk også at apparatet virker helt og at forseglingen er intakt, sier branneksperten.

Pulverapparater bør snus opp-ned hvert kvartal, eller oftere. Dette for å unngå klumper i pulveret.

- Men ta gjerne sjekken utendørs. Apparatet kan utløse seg ved en feil og det gir skader som er vanskelige å fjerne, sier Øystein Øren.

Pulverapparater skal kontrolleres av fagpersoner hvert femte år og service hvert tiende år. Skumapparater skal kontrolleres og på service hos fagpersoner hvert femte år. 

Oppsøk åpen dag på brannstasjonen nær deg

Hvert år har brannstasjoner over hele landet åpen dag.

- Sjekk når en slik dag er i nærheten av deg. Da kan du få se hvordan utstyret fungerer. Du bør også sjekke ha brannøvelse i hjemmet, sammen med hele familien, et par ganger i året. Slik at alle vet hvor rømningsveiene er og hvordan de fungerer, sier Øystein Øren i Frende.