IMG_7805
Å løpe ut en verandadør hvis det brenner, går stort sett greit. Men å evakuere gjennom et hemsvindu kan være ganske krevende. Det går lettere om du har øvd og vært gjennom det et par ganger.

- Sekundene du sparer på å ikke nøle kan være livsviktige. Du må vite hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne! Det sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Det er skremmende høye tall som kommer fram i en undersøkelse Frende Forsikring har fått utført. 54 prosent sier at de aldri har hatt brannøvelse og sjekket rømningsveiene i huset sitt. 10 prosent sier at de ikke kan huske sist de gjorde det. Bare 15 prosent oppgir at de har hatt brannøvelse det siste året.

Det er ingen grunn til å tro at vi er flinkere til å kjøre brannøvelser på hytta.

- Så store som hyttene etter hvert er blitt med mange rom og flere etasjer kan forholdene fort bli uoversiktlige. Alle bør vite hva de skal gjøre om det begynner å brenne, sier informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening til hytteavisen.no.

Brann skaper en stressituasjon hvor vi lett treffer fatale valg. Å øve på en slik eventuell situasjon anser han som et viktig tiltak, men han tror ytterst få tar bryet med å øve. 

Hemsen – en brannfelle

Mange hytter er utstyrt med trange hemser, og disse kan i gitte situasjoner være rene brannfeller. Noen har ikke fluktveier i det hele tatt, andre har små vinduer som kan være svært vanskelige å ta seg ut gjennom.

På en mindre familiehytte vil det kanskje være forholdsvis lett å komme seg ut fra rommene i første etasje. Men ofte er det også noen som sover på hemsen. I en kritisk situasjon kan det vise seg umulig for dem å ta seg ned og ut ytterdørene. Da er hemsvinduene eneste rømningsvei. Vi ba en familie gjøre testen og øve på situasjonen.

Med hodet først?

Å feste og kaste ut brannstigen gikk greit. Men den første som skulle ut, skjønte ikke umiddelbart at han måtte evakuere gjennom vinduet med beina først. Men selv når du klatrer ut på den riktige måten, kan det være ganske plundrete å finne trinnene og komme hurtig ned. Alt gikk lettere andre gang.

Å teste brannslukningsutstyret sammen med barna er også en viktig øvelse. Materiellet bør være på et godt synlig sted. Alle i familien må vite om dette. Når barna er store nok til å forstå hvordan et brannslukningsapparat eller en husbrannslange virker, bør de også lære å bruke dette.

Brannleken kan redde liv

IMG_7816
Nei, ikke lurt å evakuere fra et loftsvindu med hodet først.

Batteri tappes fort i kulde

Alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til husbrannslange eller brannslukningsapparat.

– Det aller viktigste er å sjekke at røykvarsleren virker. Mange hytter står tomme store deler av året, og batteriet tappes fort i vinterkalde hytter, forklarer Skaar. Har du vært borte fra hytta en uke eller to, bør du alltid sjekke røykvarslerne. Når batteriet er tomt, fortsetter varsleren å med et pipende varsel. Men også dette trekker strøm. Uten at du legger merke til det kan batteriet derfor ha blitt helt flatt mens du var hjemme.

Når han selv forlater hytta, tar han alltid ned røykvarsleren og plukker ut batteriet.

– Når jeg kommer neste gang, ligger røykvarsleren på stuebordet. Da er den lett å få øye på, og det er enkelt å sjekke om den virker eller om batteriet må byttes. Dette er en grei rutine, mener han.

Hold rømningsveier ryddig

Hvis det begynner å brenne har du liten tid. Du rekker ikke tenke stort, og må reagere lynkjapt.

- Da kan du ikke begynne å lure på hvor rømningsveien er, om du har en brannstige eller hvordan slukkeutstyret skal håndteres, sier Frendes brannekspert.

Det er også viktig at rømningsveiene holdes ryddig hele året. 

- Spesielt gjelder dette i blokker med mange beboere i hver oppgang, sier Janicke Larsen.

Påminnelse på mobilen

Det er anbefalt at du gjennomfører brannøvelse minst én gang i året, gjerne to. Hver gang du øver finner du gjerne noe som kan gjøres bedre eller mer effektivt neste gang.

- Legg gjerne inn en påminnelse på mobilen som minner deg om at det er på tide å ha brannøvelse. Lag et lite notat i etterkant. Der kan du skrive om mangler som må utbedres, hva som fungerte og hva som må gjøres bedre neste gang, sier Øystein Øren.

 

Evakuer alle rom

Hvordan du praktisk gjennomfører en øvelse varierer om du bor alene, i kollektiv eller sammen med barn.

- Uansett er det viktig at du vet hvilke rømningsmuligheter du har og hvor slokkeutstyret er plassert, sier Janicke Larsen.

- Hvis du har barn må dere øve på hva dere skal gjøre når det brenner, og hvordan dere skal komme dere ut fra alle rom. Avtal en fast møteplass utenfor boligen, oppfordrer hun.

65 prosent av småbarnsfamiliene svarer i Frendeundersøkelsen at det er mer enn fem år siden de hadde brannøvelse hjemme, eller at de aldri har hatt det.

- Barna dine må vite hva de skal gjøre hvis det brenner! Det er ikke gitt at du kan hjelpe dem ut, sier branneksperten i Frende.

- Fortell barna at det er alvor hvis det brenner, men gjør gjerne selve øvingen til en lek. Da er det lettere å få barna med deg, sier Øystein Øren.