I vår uhøytidelige meningsmåling er det et lite flertall som fortsatt er bestemt på at juletreet skal være hugget i skauen - gran eller furu. Men de kunstige trærne som med årene er blitt mer og mer troverdige, foretrekkes av nesten like mange. Mange går for plastikk på grunn av allergi. Uansett: Er det noe som er viktig for nordmenn er det at juletreet bidrar til å skape den julestemningen vi husker fra vi var små. 

Tradisjon og fellesskap

– Når nordmenn beskriver juletreets betydning for dem, nevner de at treet er selve samlingspunktet for julefeiringen og for alt julen symboliserer. Juletreet er et sted for fellesskap og varme, og en kilde til lys i mørket. Tradisjon, nostalgi og ro, forteller Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen. De lager en årlig rapport om juletrender.

Rapporten viser en liten nedgang i hvor mange som planlegger å kjøpe et ekte juletre sammenlignet med de som vil ha et kunstig. Men hva er egentlig mest miljøvennlig? Naturlig eller plast?

Hva er mest miljøvennlig?

– Det er mye man må ta med i betraktning for å finne ut av det, sier Per Kristian Rørstad til IFI. Han er forsker ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning.

– Transport er trolig noe av det som har mest å si. Kjøper du et juletre som er importert fra Danmark hvert år, krever det trolig en del utslipp. Hvis du heller importerer et tre fra Kina, i plast, som du bruker i 30 år, blir det trolig det minst utslippskrevende, sier han.

Igjen er det lokalt produserte varer som er tingen. Velger du et naturlig juletre, bør du gå for et som er produsert i Norge. Velger du plast, bør du kjøpe et som er i såpass høy kvalitet at du kan bruke det igjen år etter år.

Kjenner du en skogeier?

Det aller mest miljøvennlige, etter Rørstads oppfatning, er å velge seg et tre som uansett ville blitt tatt ut i forbindelse med tynning av en skog.

– I de fleste skoger finnes det noen trær som ikke skal bli til store trær. De blir felt når skogbrukerne tynner ut skogen for å lage bedre plass til de andre trærne. Velger du et sånt tre til juletre – altså et tre som ville blitt felt og liggende igjen i skogen uansett – kan du tenke på det som et «gratis tre» i klimasammenheng, mener han.

Juletrevettreglene

– Det folk flest lurer på er hvordan man skal forberede treet på å gå fra ute til inne, hvor mye og hvor ofte det skal få vann og hvordan man unngår at treet begynner å drysse, sier Plantasjens juletreekspert, Hans Jensen. Juletrevettreglene besvarer disse problemstillingene, og følger man rådene fra man drar for å hente juletreet til man setter det fram i stua, så får man glede av treet lengre, forteller Jensen. Han har lang erfaring med juletrær i jobben som gartner.

Plantasjen har derfor utarbeidet et sett med "juletrevettregler". De lyder som følger:

 1. Spør når treet er felt
  For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. 
 2. Dra fingrene gjennom barnålene
  Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast.
 3. Sjekk barnålene ved stammen
  Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.
 4. Ikke gi juletreet varmesjokk
  Treet har det best om det får akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.
 5. Hold treet unna varmekilder
  Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis. Det kan nemlig få det til å drysse raskere.
 6. Finn et tre som passer juletrefoten
  Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen. Ta derfor med juletrefoten når du skal kjøpe juletre.
 7. Vann juletreet rikelig og ofte
  Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det. For å gi treet ditt ekstra god sugeevne er et godt tips å skjære av en 2-3 cm skive nederst på stammen.
 8. Gi ekstra vann til den norske julegrana
  Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann.
 9. Unngå for kaldt vann
  Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.