Foto: Nordsjö

Tropeværet i sommer har nok fristet mange til å utsette å male hus- eller hytteveggen til høsten. Samtidig kan høstværet gjøre malejobben vanskelig. Hvor lenge må du vente med å male etter at det har regnet? Og hvordan unngår du at en regnskur ødelegger timevis av arbeid?

Ifølge Sintef koster fuktskader tilknyttet norske bygg og boligers yttervegger milliardbeløp hvert år. En betydelig andel kan tilskrives slett håndverk og brukerfeil.

– Vi har sett noen skrekkeksempler opp gjennom årene. Mange mislykkes med malejobben, og i de verste tilfellene må hele kledningen skiftes ut, forteller kjedeleder i boligbyggeren Mesterhus Raymond Myrland.

Fuktfelle

 Å male før veggen er tørr kan koste deg dyrt. Eksteriørmaling er designet for å holde fuktighet ute. Maler du for tidlig etter en regnskur, stenger du fukten inne i stedet.

– Det er en av de vanligste feilene vi ser. I beste fall hefter malingen dårlig og du må male på nytt neste år. I verste fall får du kostbare fuktskader, forklarer Myrland.

Når er veggen tørr?

Selv om veggen ser tørr ut på utsiden, er du ikke trygg. Veggen kan holde på fuktighet lenger enn mange tror. Hvor lenge bør egentlig veggen stå etter regnvær eller vask før du finner fram malerkosten?

Vite mer om maling om høsten? Les her

– Det kommer an på. I hovedsak avhenger det av veggen og været. En grunnet vegg tørker raskere enn en ubehandlet vegg, og alt tørker raskere i sol og vind enn i overskyet vær, fortsetter byggmesteren.

Det tryggeste alternativet er å måle endeveden med en fuktmåler. Myrland har likevel en enkel tommelfingerregel han selv pleier å følge.

– Jeg pleier å si at hvis det duskregner, må veggen få stå én dag i fint og varmt vær. Hvis det høljeregner, eller du har vasket veggen, trenger den tre til fire dager, sier Myrland.

Lag ditt eget malervær

 Mange finværsdager på rad kan være mye forlangt på høsten i Norge. Og regn på våt maling er som kjent en dårlig kombinasjon. Myrland har følgende enkle tips for å unngå problemet.

– Når veggen ikke lenger er fuktig kan du lage ditt eget malervær ved å dekke veggen med presenning. Heng den ned fra taket hvis det stikker litt ut, eller fra stillas hvis du bruker det. Da er du ikke avhengig av flere regnfrie dager for å få unnagjort malingen, råder Myrland.

Presenningen vil også skjerme veggen for direkte sollys. Sollys kan føre til at malingen blærer og blir stygg.

– Bare pass på å henge opp presenningen etter at veggen er helt tørr. Ellers forsinker du tørkeprosessen, påpeker han.