Daglig leder ved hyttesenteret, Olaf Olstad, mener det er flere smarte grep som kan gjøre hytteprosessen rimeligere. Egeninnsats er alltid et effektivt tiltak.

Her er hans fem tips:

1. Velg de mindre hyttene med hemsløsning

Ta en titt på de ulike leverandørenes hjemmesider hvor du finner gode oversikter over de aktuelle hyttemodellene. Flere av disse har delt hyttene inn i kategorier, og det er enkelt å finne frem til de mindre og arealsmarte hyttene.

Du kan velge hytter med hems (anbefales) fra 40 kvadratmeter grunnflate til det firedobbelte hos leverandørene på Norsk Hyttesenter. En 60 kvadratmeter hytte har gjerne to soverom nede pluss aktuelt areal på hemsen som kan benyttes. Hemsen har god rømningsvei og her får du mye nyttig areal hytte for pengene!

Og velger du de minste får du «pluss» for lavt fotavtrykk i naturen!

2. Ta overflatebehandlingen selv

Det er relativt store flater som skal overflatebehandles på en hytte – både innvendig og utvendig. Leverandørene tilbyr pakker med alle flater ferdigbehandlet, i tillegg kan du velge grunnet (utvendig) eller helt ubehandlet, og dermed gjøre jobben selv. Med storfamilien og venner på hyttebesøk går jobben raskt og du sparer mange titusen kroner.

3. Elektroklar hytte for de som er litt «handy»

De med litt erfaring kan gjøre en god del snekkerarbeid innvendig. Med elektroklar hytte får du ferdig oppsatt hytte utvendig, med gjenstående innvendig arbeid. Du får også materialer som skal brukes innvendig (panel, isolasjon, lister, kjøkken, gulv, tak, m.m.).

Med godt planlagte dugnader er det fullt mulig å gjøre alt innvendig arbeid selv. Men da må du ha den påkrevde erfaringen og det riktige verktøyet.

NB: Husk at alt av elektrisk, våtrom og rør må utføres av fagpersonell. Det samme gjelder peisovn og pipe.

4. Bygg terrassen selv

Det er fullt mulig å sette opp terrassen selv. Hytteleverandørene har som regel terrasse med i byggesettet, og du kan bygge denne selv med litt erfaring på forhånd. Mange velger å utvide terrassen som følger med byggesettet. Også dette kan du ta selv om du har tid og litt erfaring.

5. Energisparingstiltak som gir bedre økonomi på sikt

Varmepumpe og solceller er blitt mer vanlig i nye hytter. Disse koster noe, men på sikt kan de spare deg for mye penger, spesielt vinterstid når varmebehovet er størst og strømprisen høyest. Hytteleverandørene tilbyr både varmepumpe og solcelleanlegg i ulike prisklasser. Spør hva som passer ditt hytteprosjekt best.

 

Fakta Norsk Hyttesenter 

  • På Norsk Hyttesenter Hellerudsletta er det i dag utstilt 32 hytter i ulike design og størrelser.
  • Minste hytte er på 18 kvadratmeter og største er på 155 kvadratmeter.
  • Til sammen 22 norske hytteleverandører er representert på utstillingen.
  •  Inspirasjonsbygget ligger midt i området og huser 18 aktører med hytterelaterte produkter og tjenester.
  • Er plassert 15 minutter nord for Oslo, like ved E6.
  • Norsk Hyttesenter er bemannet av hytteprodusentenes egne ansatte. Her treffer du hyggelige og kunnskapsrike fagfolk.
  • Fri inngang for alle besøkende.