- Det er ikke første gang det har vært en hare på verandaen vår, forteller Thorsen til Hamar Arbeiderblad. 

Harer har det ikke med å legge seg til nær folk, så Thorsen mener også denne haren var angrepet av harepest. Imidlertid var det gjennom flåttbitt ved hytta at han selv ble påført harepest i sommer. 

Les også: Tok et par slurker vann og ble kjempesyk.

Skjermbilde 2021-11-17 kl
Sigurd Thorsen fant død hare på hytteverandaen. Foto: Privat

Innlagt med en gang

Etter å ha kommet hjem etter hytteturen følte han seg lite opplagt og høy feber indikerte at noe var skikkelig galt. Fastlegen nølte ikke med å beordre Thorsen til Ullevål sykehus.

- Jeg ble lagt inn med en gang. Hadde hovne lymfekjertler og feber på 40,7, forteller han til HA. 

Thorsen ble liggende på Ullevål i ti dager.

- Jeg har aldri følt meg så dårlig før, sier han. Etter sykehusoppholdet var han flere ganger inne til etterbehandling.

- Ikke til å spre med

Han anbefaler alle som ferdes i naturen å være på vakt. Harepest kan overføres til mennesker på flere måter - blant annet gjennom flåttbitt og myggestikk. Symptomer er feber og sterk hodepine, som ikke gir seg ved bruk av feks Paracet.

- Harepest er ikke til å spøke med, sier han til HA.

Råd mot harepest

  • Ikke drikk vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, fugler eller beitedyr. Dette gjelder særlig vann fra små vann, elver og bekker.
  • Unngå kontakt med syke eller døde harer eller smågnagere. Bruk hansker hvis håndtering er nødvendig. Husk god håndvask etterpå.
  • Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker. Smitte kan skje ved innpusting av støv fra syke dyr eller deres avføring. 
  • Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med selvdødt eller sykt vilt, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.
  • Bruk myggbeskyttelse.

Kilde: Folkehelseinstituttet