Tradisjonelle blybatterier og AGM-batterier har gjennom mange år vært de foretrukne alternativene for hyttefolk med 12 voltssystemer basert på solceller. De seinere år har lithiumbatteriene tatt en stadig større del av markedet. Mon ikke blykrystallbatteriene kommer til å bli en sterk utfordrer.

Tåler minus 40 grader og null spenning

I vekt og størrelse er de mye lik AGM-batterier, men har noen interessante fordeler framfor de andre batteriproduktene.

- Det største fortrinnet er nok at du med blykrystallbatterier på hytta kan la batteriene falle ned til null spenning, uten at de tar skade av det, forteller Lars Meinert i Zolas Energi som forhandler de nye blybatteriene. Så kan de lades opp igjen uten problemer. Mange hytteeiere er jo i den situasjonen at hytta fryser helt ned vinterstid og tas i bruk igjen på seinvinteren. Ikke sjelden opplever de at kulden tar knekken på batteriet. Blykrystallbatterier tåler derimot 40 minusgrader uten å ta skade av det og lar seg villig opplade.

Meinert
- Blykrystallbatterier lades tre ganger raskere enn feks AGM-batterier, sier Lars Meinert.

Billigere enn lithium

Produsenten av blykrystallbatteriene, Betta Batteries, sier på sin nettside at "blykrystallbatteriet har ekstremt lav selvutladning og kan lagres i mer enn to år uten oppladning før bruk". De gir også et lengre bruksliv enn AGM og litiumbatterier - opp til 18 år, sies det.

- Med lavere intern motstand enn AGM-batterier, kan de også lade opp til tre ganger raskere. Og de er 'grønnere' med mindre syre og giftige materialer. Ja, de er nesten 100 prosent resirkulerbare, sier Meinert.

- Og prisen?

- Litt mer enn AGM-batterier. Lithiumbatteriene er svært dyre, så i den «konkurransen» bør blykrystallbatterier være en soleklar vinner, mener solenergieksperten. Han legger til at batteriene allerede er i bruk en rekke steder - særlig i båter, biler og campingvogner.

Test:

Blykrystallbatterier er testet i et samarbeid mellom Universitetet i Bremen og det tyske firmaet Gesutra. Testene var spesielt knyttet opp til lagring av solenergi.

«Som følge av at strukturen i solcellepanelene må den produserte energien bli lagret svært raskt med nær null tap av energi. Spesielt med henblikk på lading og utlading, utkonkurrerte blykrystallbatteriene alle andre konkurrenter», heter det i en rapport. 

På grunn av den svært beskjedne interne motstanden i batteriet, kan selv små mengder elektrisk energi lagres, heter det. Videre framheves batteriets høye sikkerhet sammenliknet med lihtiumbaserte batterier og den høye resirkuleringsgraden.

Fakta blykrystallbatterier

  • Lader raskere enn andre blybatterityper (lav intern motstand)
  • Tåler bedre dypere utladning.
  • Tåler temperatursvingninger mellom -40 og +65 grader celcius.
  • Kan lades selv under 0 grader.
  • Kan lagres i to år uten å måtte opplades.
  • Trenger ingen spesiell ventilasjon eller avkjøling.
  • Er 99 prosent resirkulerbart