Tekst: Robert Walmann/ifi.no | Foto: Krefting og Beckers

Når de svarte og gule hissigproppene svirrer rundt middagsbordet ute, kan stemmingen fort bli utrivelig. Heldigvis finnes det smarte løsninger når du vil bli kvitt ubudne gjester.

Spray på kveldstid

− Vil du ta enkeltveps som svirrer rundt, er en insektsspray på aerosol det beste alternativet. Sprayene kan også brukes direkte på bolet. Det beste er å gjøre dette om kvelden, etter at vepsen har trukket inn for dagen. Spray inn i åpningen og dynk bolet godt. Et jordvepsebol behandles på samme måte, forteller Inger Løvaas hos Krefting.

Skummet skremmer

Det finnes også vepsebolskum som gir bedre sikkerhetsmargin.

− Noe skum kan nå bolet på opptil 3 meters avstand. Det skumlegger bolet, og vepsen dør samtidig som lukten av skummet vil holde andre veps borte fra å komme tilbake, forteller hun.

Husk hansker!

Vepsen bygger bolene sine både under og over bakken. Det er vanlig at de bygger i tilknytning til hus og uthus. Fritthengende bol kan bli på størrelse med en fotball hvis det får henge i fred.

− Skal man fjerne et bol, er det enklest å gjøre det mens det enda er lite og antallet individer i bolet er lavt. Uansett er det lurt å ta sine forhåndsregler når man skal bekjempe veps. Heldekkende klær, hansker og briller er effektivt for å beskytte seg, råder Løvaas

Den viktige vepsen

Selv om vepsen stort sett oppleves som en pest og en plage, har den en viktig rolle. Vepsen lever i stor grad av små insekter, og er med på å holde bestanden av mygg og fluer nede. I tillegg fungerer de som pollinatorer. Bestanden når sitt maksimum på sensommeren, og i løpet av høsten dør de ut etter at hannene og de nye dronningene er klekket. Så problemet blir uansett løst når det igjen blir høst og kaldere dager.