Men fikse og rimeligere varslingssystemer kan gi både hytta og hytteeieren fred. 

Et bredt utvalg løsninger tilbys. Mange er enkle å installere og fungerer uten innlagt strøm eller telefonlinje. Dermed er det gamle innbruddsknepet - å kutte ledningene - også en foreldet metode.
 

Slik kan den se ut, en trådløs alarmsentral. Kommer i forskjellige pakker med røkvarslere, IR-sensor og kamera. Sentralen bør stå ved inngangen, med lett tilgang til “av-og-på-funksjoner” når man kommer og reiser.

Trådløse sentraler
“Strømmen er borte!” er smsbeskjeden fra hytta til din mobil. Et tre har falt over ledningen eller det lokale elverket har tatt den. - Vi kan takke mobilnettet for at disse produktene er kommet, sier Bjørn Holm ved Norsat, en av flere som tilbyr en boks med noko attåt. Med 12 V strømkilde og mobildekning sørger denne for sikker kontakt med hytta.
- Dette er en vaktmester i form av en liten elektronisk boks. Boksen knyttes (også trådløst) til f.eks brannvarslere rundt i hytta. Hvis alarm utløses vil boksen straks sende deg en mobil-melding, forteller Holm. Systemet er basert på tekstmeldinger og klarer seg med bilbatteri eller solcellestrøm. Et kontantkortabonnement kan brukes som billigste faste mobile forbindelse.

En trådløs bevegelsesføler med kamerafunksjon plasseres med blikket mot vinduet, så kan du få bilde av den som kommer inn.

Et vindu åpnes...
Har man altså riktige følere ute – og inne, vil boksen fange opp og formidle hva som skjer på hytta, og gi beskjed om ståa.
- Brannvarsler er vanlig, videre avhenger behovet av hyttas egenart og hvordan den ligger til. Er det innlagt vann kan en temperaturføler være grei å ha, så frostskader kan unngås, understreker Torbjorn Ulseth ved firmaet Sikkerheten-selv.
I dag finnes det mange varianter av følere og målere, samt kamera som tar bilde eller film og sender når det er bevegelse i hytta. Det finnes til og med fuktfølere som settes ved gulvet. – Det er fint å kunne få bilder, slik at man kan se hvordan det ser ut, og slippe å kjøre sporenstreks for en bagatell, sier Ulseth.

Skru på utelyset
En mer hyggelig side ved sentralen er å bruke den til å styre hytta på flere områder, som å slå på varme på forhånd, slå på pumper, solpaneler
etc. eller å skru av og på lyset for å gi inntrykk av av at hytta er bebodd. - Her vil kun kreativiteten sette grenser for hva folk kan finne på. Systemer gir både sikkerhet og komfort, sier Ulseth.
Med mobilt bredbånd over fjellet vil man også kunne få full tilgang til hytta via Internett og åpne en helt ny verden, om du ønsker å ta den med. Med bredbånd kan du også sette opp løse styrbare kameraer som man kan dreie rundt og se hvordan det meste ser ut, zoome inn på termometeret på veggen, om det er løse fugler på soverommet eller om snekkeren som skulle gjøre en jobb virkelig er der.

 

Priseksempler

Haukka 3000
- Sentral med GSM
  modul - trådløs
- Antenne
- 2 stk. bevegelses sensorer
- 5 alarmkanaler
- 4 strømbryter kanaler.
- backup batteri.
  Pris eks. mva kr. 3996,-

Deltronic - Deluxe GSM
- Sentral med GSM modul
- Antenne
- Kobles til røyk, varme,
  gass og vannvarslere i
  trådløst system.
- Passer til både enkelte
  varslere og komplette
  brannbakker
  Pris inkl. mva kr. 4989,-

Brannpakke Deltronic

- 6 stk trådløs røyk- og
  varmevarslere
- GSM-modul kommer
  i tillegg
  Pris inkl. mva kr. 3979,-
  komplett fritt levert.
Dette kan du overvåke

• Røk/varme
• Temperatur
• Bevegelse
• Fuktighet
• Dører/vinduer
Dette kan du styre:
• Kamera
• Video
• Elektriske funksjoner:
- varme ute/inne
- pumper
- solcelleanlegg
- lys
- etc.

På markedet finnes også
flere spesialløsninger kun
for for varmestyring, samt
løsninger basert på fast
abonnement, som Hyttevokteren
eller Ring Hytta Varm.

Se mer på

www.norsat.no
www.sikkerheten-selv.no
www.sunwind.no
www.hyttebutikken.no
www.hyttami.no
www.hytteavisen.no