Bildet over: Dette hyttetunet til ti millioner kroner er noe av det eiendomsmegler Morten Høegh håper å få solgt i løpet av høstferien. Fra flere holdt meldes det nå at det er vanskeligere å få solgt dyreste hytte, mens de til under tre millioner kroner stort sett går greit å få avsetning på. (Foto: Nordvik & Partners)

– Dårlig vær, børsuro og etterdønninger etter finanskrisen. Det er noe av forklaringene på at det er et tregere marked nå enn midt på 2000-tallet, sier eiendomsmegler Morten Høegh til Drammens tidende.

Han har solgt hytter på Norefjell i mange år og merker at det er andre tider.

– Men det er jo forbigående. Ingen ting tyder på at folks interesse for å kjøpe hytte har avtatt. Utfordringen er at flere sitter på gjerdet og venter, legger Høegh til.

Nest høyest prisnivå

En undersøkelse som er gjengitt i Dagens Næringsliv viser at Norefjell faktisk er det hytteområdet i Norge med mest nest høyeste prisnivå på fritidseiendommer. I Krødsherad er gjennomsnittsprisen 3.817.864 kroner, og de ligger i gjennomsnitt en halv million kroner under gjennomsnittpris på Geilo.

LES OGSÅ: Her vil flest kjøpe seg hytte

– Årsaken til at prisnivået er så høyt på Norefjell, er jo at det er bygd ut mye de siste årene. Dessuten er det nærhet til Oslo og at standarden er kraftig hevet gjennom de siste årene, sier Morten Høegh.

Varierende

På Tempelseter på andre siden av fjellet melder Hellik Kolbjørnsrud om noen av de samme tendensene. Også der merker de en viss stagnasjon, men det er også lyspunkter.

– Det er lagt ut to hytter her den siste tiden og begge gikk raskt og over prisantydningen. Men jeg kjenner også til hytter, spesielt de dyreste, som har ligget ute for salg en god stund, sier Kolbjørnsrud.

LES OGSÅ: Bygger 28 hytter ved vestfoldkysten

Han tror det er flere grunner til at markedet er litt tregt for tiden.

– Hytte er jo ikke noe du må ha, og da tenker vel kanskje mange at de ønsker å sitte litt på gjerdet og vente, ettersom det er mye finansuro rundt om i verden. Vi veit jo aldri helt hvordan dette slår ut for oss, sier Kolbjørnsrud.

Bygger for salg

I Sigdal bygges de fleste hytter før de er solgt. Det er byggmestre som selv setter opp hyttene og selger dem i etterkant. Det gjør at de selv tar en risiko.

– Vi vet at kostnaden på å føre opp ei standardhytte er på over to millioner kroner, så det er mye kapital som bindes opp. Samtidig er det mange som har drevet i bransjen i mange år og har solid økonomi, mener Hellik Kolbjørnsrud.

LES OGSÅ: Panoramautsikt til 10,5 millioner

Det er også en trend at flere kjøper en enklere hytte og heller utbedrer og utvider den etter hvert.

– Hvorvidt sluttsummen på et slikt prosjekt blir noe billigere tviler jeg på, men da går det jo an å ta ting litt etter hvert, legger han til.

Høstferien

Nå er høstferien i gang og Morten Høegh er på plass på Norefjell. Med sol i sikte og kjøpers marked ser han for seg salg i løpet av ferieuken.

– Det er booket noen visninger og så er vi på en tid av året da interessen for fritidseiendom på fjellet er stigende. Det er lettest å selge fra august til påske, sier Høegh.

Han mener en ekstrem kald vinter, veldig sein påske og en regntung og grå sommer så har det forverret situasjonen for de som vil selge, mener eiendomsmegleren som arbeider for meglerfirmaet Nordvik & partners i Oslo.

Jo dyrere - desto verre

Slik markedet er i dag er det slik at jo dyrere objektet er, desto lengre tid må man erfaringsvis vente med å få solgt. Og i hele det forrige tiåret ble det bygd svært mange hytter som er i nettopp denne kategorien.

– Å selge ei hytte til under tre millioner kroner, anser jeg fortsatt for å være ganske enkelt. Verre er det med de som ligger i prisklasse sju til ti millioner, mener Hellik Kolbjørnsrud.

Forbigående

Både Høegh og Kolbjørnsrud tror den litt negative trenden er forbigående. Det bygger de på tidligere erfaringer om at markedet for fritidseiendommer er mer preget av finansuro enn salg av ordinære boliger.

LES OGSÅ: Kanskje Oslofjordens beste utsikt

– Alle våre undersøkelser viser at det fortsatt står svært høyt på prioriteringslisten til norske familier å ha hytte på fjellet. Men selv om den norske lånerenten er lav, så er det litt truende skyer ute i Europa og det påvirker oss, mener Morten Høegh.

Overetablering

Det er også et faktum at det er bygget mange fritidseiendommer og når etterspørselen går litt ned, hoper det seg raskt opp mange som ligger ute for salg.

– Det er ingen krise hos oss, men litt roligere enn normalt, avslutter Hellik Kolbjørnsrud.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE