Av rørleggermester Baard Aas

Det første du må huske på når du skal ta i bruk hytta igjen, er å være til stede når du varmer den opp. Det kan være fristende å slå på varmen ved å "ringe hytta varm", eller dra ut på en liten tur eller handle mat mens hytta blir varm, men det er en dårlig ide. Hvis det er noe galt med vannrør, kraner, bereder eller vannlåser kan det føre til lekkasje som igjen kan føre til skade på hytta. Så sørg for at du er til stede når du varmer opp hytta for å sikre at alt fungerer som det skal.

Vær gjerne to når dere åpner igjen vannet på hytta, følg med, se og lytt etter lekkasjer

Det kan være lurt å være to personer når du åpner vannet på hytta, spesielt hvis du ikke har vært på hytta på en stund. En person kan slå på vannet mens den andre følger med og ser etter lekkasjer. Det kan også være lurt å lytte etter lyder og susing fra rørene, da dette kan være en lekkasje som ikke er synlig.

Følg rørene i hytta og se etter lekkasjer

Når du har åpnet opp vannet, bør du følge rørene i hytta og se etter eventuelle lekkasjer. Sjekk spesielt områder som er utsatt for frost, for eksempel i kjelleren eller under hytta. Hvis du oppdager en lekkasje, må du stenge vannet og få reparert lekkasjen for å unngå skade på hytta.

Vær spesielt oppmerksom på tappesteder og ventiler. Her kan være vann som har frosset og gjort skade. Det kan være vanskelig å fjerne vannet helt på disse stedene. Hvis vannet fryser, kan det føre til ødelagte rør og kostbare reparasjoner. Så sørg for å sjekke disse områdene nøye og sørge for at alt er tømt for vann før du drar fra hytta. Å tømme alle rør, ventiler, kraner etc. kan være ganske vanskelig og det kan det være smart å bruke en rørlegger dersom hytta skal stå uten oppvarming i den kalde årstiden.

Sjekk stoppekranene

En annen viktig ting er å huske på når du åpner opp hytta igjen, er å sjekke stoppekranene. Finn ut hvor den utvendige stoppekranen er og forsikre deg om at den er tilgjengelig. Hvis det skulle oppstå lekkasje inn i hytta, kan du stenge av vannet ved hjelp av denne kranen. Sørg også for at du har telefonnummeret til en rørlegger klart i tilfelle du skulle trenge hjelp.

Prøv å unngå å åpne vannet utenfor normal arbeidstid, da er det gjerne vanskeligere å få tak i rørlegger og du må kanskje betale ekstra for vaktutrykning.

Sjekk gjerne åpningstiden til den lokale rørleggeren

Det kan også være et fornuftig tips å prøve å åpne vannet innenfor normal arbeidstid hos den lokale rørleggeren. Jeg anbefaler deg å finne din nærmeste rørlegger og sjekke åpningstidene. Det er gjerne vanskeligere å få tak i rørlegger utenfor normale åpningstider hvis uhellet skulle være ute og du må kanskje betale ekstra for vaktutrykning.

Det er viktig å ta noen ekstra forhåndsregler og være forsiktig når du åpner opp hytta igjen hvis den har stått uten oppvarming gjennom vinteren. Med disse enkle rådene kan du trygt nyte vårsolen og avslappende dager på hytta.

Kilde: VB-Bloggen