Hvis det ikke allerede er for seint, er det mange steder tid for plommer akkurat nå. Spis dem som de er eller lag grøt eller syltetøy. 

Du kan fjerne steinene enten mens du koker plommene eller på forhånd, med en kniv eller med en spesiell plommesteinfjerner. Kanskje det allerede ligger en i skuffen fra tidligere tider, da tidligere generasjoner kanskje var flinkere til å ta vare på fruktavlingen.

Bland gjerne flere fruktsorter

Enkelte plommesorter smaker kanskje litt sterkt både som grøt og syltetøy. Da kan smakes mildnes ved å sette til eple og/eller pære.

Eplemos

Grøt og syltetøy er allerede nevnt. 

Eplemos er vel en variant av syltetøy, og er lett å lage. Litt vann, en god del skrelte epler og akkurat så mye sukker at det smaker sånn som du vil ha det, så blir det eplemos. Mange liker den med biter i. Da bare har du i endel av eplene mot slutten av kokingen.

Eplemos er godt på brødet og er velegnet til dessert, som tilslørte bondepiker.

epler
Nå er det starten på eplesesongen

Bruk rikelig med epler i eplekakene

I tradisjonelle oppskrifter er det ganske få epler i eplekakene. Hvis du er glad i eplesmaken, anbefaler vi å bruke så mye epler som det er plass til på kaka.

Eplekakene kan lages med ulike typer bunn, fra vanlig kakebunn, via terte og pai til varianter med havregryn eller mandler. Finn en oppskrift på nettet eller i ei av kokebøkene som kanskje fins på hytta.

Du kan selvfølgelig også like gjerne bruke pærer eller en blanding. Da vil du kjenne ulik smak på de ulike bitene. Det gjør du også hvis du bruker forskjellige eplesorter.

Og forresten, nedfallsfrukten er veldig godt egnet.

Sure villepler til gelé

Eplegelé er også godt, men for å få den stiv, er vi helt avhengig av sure epler.

Det kan for eksempel være nedfallsepler som har blåst ned lenge før de ble modne. Eller skikkelig sure epler fra villepletreet som vi i mange år har hatt lyst til å hogge ned. Så kanskje vi bør spare det likevel, for eplegelé er jo veldig godt på brødskiva.

En enkel, men god dessert

Bland smør, sukker og havregryn og legg blandingen i bunnen av ei ildfast form.

Skrell og skjær opp epler i biter og legg oppå, gjerne i et par lag. Strø sukker og eventuelt kanel over.

Strø over litt til av smør-, sukker og havregrynblandingen og stek det hele på 180o til det er blitt passe gyllent.

Hvis du har porsjonsformer som tåler å stå i stekeovnen, kan det være et godt alternativ.

Om ønskelig, kan desserten serveres sammen med is eller vaniljesaus.

Har en oppdragende effekt

Det er litt rart at vi gjerne kjøper epler på butikken mens vi lar vår egen frukt gå til spille.

Ikke minst med tanke på den oppvoksende slekt, kan det ha veldig mye for seg at vi bruker det som er tilgjengelig i vår egen (hytte)hage.

Og til våren kan du jo vurdere å pode flere sorter på samme epletre. Da begynner forberedelsene allerede nå, ved å finne gode epler som du vil ha på treet ditt, hos venner og bekjente.

Interessert? Her kan du lese om hva du gjør til vinteren, mens epletreet hviler.

Og til våren.

Eksotiske vekster som druer går også veldig bra i Norge.