Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Lys og varme - før ankomst

Stadig færre sitter fullt påkledd og glor på veggpryden mens far sprengfyrer bort de blå.
image002_200x217
I takt med at hytta har fått mer elektrisitet og oppvarming er det kommet nye løsninger for de som ønsker å kommunisere med henne i forkant av ferien. Har du strøm på hytta og mobildekning er det nemlig en smal sak å få satt igang det meste i god tid før du ankommer. Elektroniske duppeditter gjør at lys og varme nå bare kan være en tekstmelding unna.
 
Varm hytte - kald øl
Vil du starte badstuovnen og sett lys på oppkjørselen? Bare fantasi og elektrisitet setter grenser for hva du kan gjøre for å kick-starte hytteoppholdet. Og ikke nok med det, du kan slå på gass- eller parafinovnen (fjernstyrbare) bare du har 12 volt. De fleste systemer krever heller ikke at du må engasjere elektriker. Her er det “plug and play” som gjelder.
 
Mobildekning
De fleste løsningene baserer seg på mobilnettet, andre på personsøker av mini-link-typen eller fast telefon. Det finnes enkle løsninger for et-punkts kontakt, og større systemer med mange funksjoner, som skrur ovner og lys av/på, varsler frost og lytter til hva som skjer på hytta. De styres med tekstmeldinger via mobil og trenger ikke koste mer enn noen få tusenlapper i innkjøp. Enhetene som går på GSM-nettet forutsetter abonnement og simkort. Ved dårlig mobildekning kan det være greit å sette opp antenne ute.
 
Kombinasjoner
I elektronikkens tidsalder finnes også spesiallagede systemer som som gjør nesten alt, som å hente signaler fra temperaturfølere, røkvarslere, vannlekkasje-følere, innbrudds-alarmer etc. Slike systemer gir sikkerhet og god kontroll med det meste. Mange velger å installere det hele i tilknytning til sikringsskapet, for enklere å kunne styre kursene. Slike løsninger kan fort komme opp i en god del tusen i innkjøp, pluss hjelp av elektriker.
 
-eller trådløst
Mange hytteiere velger ferdige “vaktmester”- løsninger spesiallaget for 12 volt. En av disse, Hyttevokteren, har innebygget GSM modul og leveres med SIM-kort klart til bruk. Den har trådløs funksjon som styrer stikkontakter på forskjellige steder ute og inne. Den kan også ta imot informasjon fra trådløse følere. I tillegg har den inn-/ut-kanaler for tilleggsenheter, egen reléutgang og fjernstyring for 12V oljekamin. Den kan settes til å fungere i den funksjon du selv vil, som i “energispar”, “tidslengde”, “klokke” og “frie valg”.
 
Sikkerhet
Noen er skeptiske til å slå på elektriske ovner eller sogar olje­kaminer før man selv er på hytta. Det er imdlertid svært få slike uhell, og snarere slik at elektronikken øker sikkerheten, også mens man selv er på hytta (brannalarm). Elektrobransjen ser også ut til å ha våknet i et gryende marked, og stadig flere produkter skreddersys for hytte. For deg som vil undersøke mer om hva som finnes ligger det meste av informasjon tilgjengelig på internet. For deg som ikke har spesiell interesse for elektrofaget - be selgeren om å holde seg til vanlige ord og uttrykk - og spør heller igjen, til du forstår hva han mener. Det finnes ikke dumme spørsmål - bare ufullstendige svar.