Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Mye penger i tom hytte

Ingen i verden har mer penger bundet i hytte og båt enn Ola og Kari. Men stadig flere har funnet ut at det kan være svært lønnsomt leie ut i perioder.
foto_thor-jarle-vallesverd_500x403

Risør-hytte til leie. Utleieobjekt N36359 hentet fra Novasol-katalogen. (Foto: Thor-Jarle Vallesverd)

– Folks syn på dette med utleie har endret seg. Før var feriestedet noe privat som man utenkelig ville dele med fremmede. Men de fleste av oss har selv leid andres hytter og vet hvor forsiktige vi er med andre eiendom. Noe av frykten kan ha forsvunnet den veien, sier salgs- og markedsanvarlig Grete Sexe i Novasol, et av de største formidlingsbyråene for fritidshus. I dag har Grete mer enn 2.000 norske fritidsboliger til utleie, og stadig flere har ikke noe imot å bruke slike byråer.

Mange vil feriere her

Flere standarder

• Erfaringsmessig vil et
feriehus av god standard
oppnå 8-15 uker utleie.

• Et alminnelig feriehus til
6 personer, helst 3 soverom,
innredet med enkeltsenger,
bad med toalett
og dusj samt gjennomført
og praktisk møblering vil
kunne gi en sesonginntekt
på 20.000- 45.000
kroner.

• Et feriehus til 8 personer
som oppfyller samme
krav som ovenfor og som
i tillegg har badstue,
vaskemaskin og oppvaskmaskin,
vil kunne innbringe
30.000 – 60.000
kroner. .

• Feriehus med sengeplass
til over 8 bør ha minst ett
bad + gjestetoalett, helst
2 komplette bad.

• Et feriehus som ovennevnte
til min. 8 som har
et boblebad eller massasjebad
til minst 2, vil innbringe
60.000 – 110.000
kroner.

• Feriehus til 10-12, innredet
som ovenfor og som
dessuten inneholder et
oppvarmet, innendørs
svømmebasseng, kan
innbringe en sesonginntekt
125.000 – 180.000
kroner.
– Markedet roper etter norske ferieboliger, og det trenger ikke være luksusobjekter for at interessen skal være der. Faktisk etterspørres i økende grad de enkle hyttene igjen, sier Sexe, som kan fortelle at intet tyder på at folk leier ut hytta på grunn av anstrengt økonomi. Heller ser de mulighetene, men utfra trygghetshensyn ønsker mange en profesjonell partner til å ta seg av utleien.
- Det kan være faser i livet derman ikke ønsker å ta hytta i bruk, eller at man vil å ta en pause i hyttelivet uten å ville selge. Hytta slipper å stå tom, det er jo gode penger og absolutt trygt å gjøre det, forsikrer hun. Norge er et attraktivt ferieland og via et samarbeid med europeiske kataloger og hjemmesider blir de norske objektene gjennom Novasol lagt sammen med én million andre fritidshus.
– Over 20000 reisebyråer har tilgang til denne databasen. Vi sørger for at feriestedet blir sett av millioner rundt omkring i Europa via internett, annonser, store kataloger og samarbeidspartnere på internett. I Europa har vi mer enn fem millioner treff på våre hjemmesider hvert år, sier Sexe.

Novasols representant i Buskerud,
Lars Arne Markegård (t.v.), og en
ny utleier ser på bilde av hytta
sammen. (Foto: Fotograf Sturlason)

20.000 skattefritt

En langt mindre aktør innen formidlingsvirksomhet er Agderferie i Fevik, somarbeider utelukkendemed det norske markedet. Dette selskapet har sørlandshus som sin spesialitet. – Sammenlignet med de store er vi små. Fordelen er at det er jeg sombåde inspiserer stedene og formidler til gjestene. Jeg vil si at virksomheten er økende, selv om myndighetene nå har satt mer fokus på å drive inn skatt og avgifter, sier Odd Victor Jørgensen i Agderfeire.  Han forteller at fra i år kan eieren tjene 20.000 skattefritt på utleie. Det resterende er skattbar inntekt.
Ønskerman å leie ut ferieboligen, vil det komme en inspektør for å gå gjennom hytta, se påmulighetene, sikkerhetsforhold, dokumentere tilstanden og ta gode bilder tilmarkedsføringen. Noen ganger kommer det forslag til små endringer for å få en bedre pris.

Beliggenhet og natur

– Geografisk plassering er viktig. Kunder ferierer her for å oppleve norsk natur. Den beste utleien oppnås nær vann, gjerne med tilgang til brygge og bademulighet eller i høytliggende fjellområder nær alpinanlegg, sier Sexe. Noen hytter kommer inn under konsepter som anoramautsikt, fiske, barn og alpin. Å tilhøre ett av disse gir større inntekter eller mulighet for å tilrettelegge for en konkret type leietakere. Har man mulighet til å tilby båt, gis større mulighet for utleie og høyere pris.

Sengeplasser

Med mindre man har et spesielt stort feriehus eller innendørs
svømmebasseng, oppnås best leie med 6-8 sengeplasser fordelt på 3-4 soverom. Inntekt til eier vil ligge mellom2.000 og 8.000 kroner pr uke, alt avhengig av plassering (utsikt), størrelse, tilgang til vann med bading og fisking, antall personer det er plass til og og standard. Eier betaler ingenting av kostnadene og er sikret utleiesummen gjennom en kontrakt, der Novasol har et fast påslag.