Hver vinter får forsikringsselskapene inn meldinger om at snø har gitt skader på hustak. Den siste tida er det kommet mye snø flere steder på Østlandet og nå kommer en ny runde med kraftig nedbør over store deler av Sør-Norge. Selv om det er tidlig vinter, kan det være at du allerede nå må ta et tak og avlaste for de store snømengdene. Tar du sjansen på å vente, kan prisen bli høy. 

– Mye snø kan gi permenente skader på taket og i verste fall føre til at taket kollapser. Hvis dører eller vinduer går tregt, eller du hører knirk og smell i konstruksjonen, er det tegn på at det er stor belastning på taket, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Sjekk hvor mye huset og hytta tåler

– For å vite hvor store snømengder taket ditt tåler, anbefaler vi å følge SINTEF Byggforsks tommelfingerregler, sier Richvoldsen.  

SINTEF Byggforsks tommelfingerregler tar utgangspunkt i hvor gammelt et hus er. Hus bygd mellom 1949 og 1969, som har en lett takkonstruksjon, kan tåle opptil en halv meter høy gammel snø og 40 centimeter høy våt snø. Hus bygd på 70-tallet tåler omtrent det samme, mens hus bygd etter 1979 kan tåle opp mot 1,2 meter høy gammel snø og 90 centimeter høy våt snø. 

Kun 1 av 3 måker taket

En undersøkelse Codan Forsikring gjennomførte for en tid tilbake, viste at kun rundt en tredjedel av de spurte måker taket på huset eller hytta. 

– Vi mener derfor det er grunn til å minne om viktigheten av dette nå som det kommer snø, sier kommunikasjonssjefen i Codan Forsikring. 

– Når du måker taket må du huske å sikre deg ordentlig. I tillegg er det viktig å måke jevnt, for å unngå skjev belastning på taket underveis. Dette kan være mer kritisk enn den jevne belastningen som var der i utgangspunktet, legger Richvoldsen til.

5 tips når du skal måke taket

  1. Pass på å sikre deg godt.
  2. Måk hele taket.
  3. Måk jevnt for å unngå skjev belastning underveis.
  4. Husk på at det kan være is under selve snøen.
  5. Pass på at det ikke står noen nedenfor som kan bli truffet av snøen du måker ned.