Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no | Foto: Espen Grønli/ifi.no, Harald Sola Berentsen/ifi.no og INTAG

Nedsotede ovn- og peisdører er ikke et særlig vakkert syn, og det ødelegger litt for peiskosen når flammene stenges inne bak sort glass.

– Hvis sot og fastbrent smuss fra fjoråret setter en demper på stemningen, er det på tide å finne fram rengjøringsmidlene. Det er både tryggere og hyggeligere å gå inn i den nye fyringssesongen med en ren peis, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Rengjøre-peis-SOT-Foto-HaraldSolaBerentsen-ifino
Hvis peisen din ser sånn ut, er det på tide med en rengjøring. (Foto: Harald Sola Berentsen/ifi.no)

Rene ruter

Det er nok mange ovner og peiser med glassdører som bærer spor etter fyring sist vinter, med sot og smuss som har festet seg. Heldigvis er det relativt enkelt å fjerne.

– Bruk et spesialmiddel som er utviklet spesielt for å ta bort sot og smuss fra glassvinduer på peiser og ovner. Det funker mest effektivt, og du får tak i det i hos fargehandleren, tipser Løvaas.

Også Lars Gomnes hos Alfort oppfordrer til å starte sesongen med ren peis.

– Det er ingenting som ødelegger peiskosen mer enn skikkelig nedsotede glassdører, der du så vidt kan skimte flammene. Så gjør den lille ekstra jobben med å rengjøre glasset, så får du mye igjen for det. Spesialmidler som er utviklet for nettopp dette bruket er enkle og raske å bruke, og det er ikke store jobben som skal til, sier Gomnes.

Unngå pipebrann

Det er ikke bare for stemningens skyld at peisen bør få litt ekstra omsorg før kulda kommer for fullt. Tar du deg også tid til å rense pipen, gjør du nemlig ditt for å forhindre pipebrann.

– Ved å holde røykrør og piper rene gjennom fyringssesongen, forhindrer du oppbygging av belegg, som kan føre til pipebrann. En sotfjerner er enkel å bruke, det er en pose som legges på «bålet» når det er god fyr, og den virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindeler, forklarer Løvaas.