Hytter som denne ( Nyberget ) kommer i framtida til å bli bygget med den nye lafteteknikken. Foto: Esten Borgos

Ti hytter er allerede levert med de nye knuten, som skal gi radikalt lavere energiforbruk og tåle de mest ekstreme værforhold. Den første ”live-testen” av knuten skjer i ei hytte som er under oppføring i disse dager. Resultatene er til nå basert på testing i SINTEF's simulator og på Røroshyttas egne testfelt.

- Lafteknuten er laftebyggets svakeste punkt med hensyn til vær og vind. Vi har ønsket å utvikle laftebygg som kan settes opp hvor som helst, så vel på den værharde, ytterste øy som i sterkt uværsutsatte høyfjell, sier daglig leder Ole Eliassen i Røroshytta til hytteavisen.no. I tillegg har miljø og energiaspektet stått sentralt i utviklingen av det nye konseptet. 

Forskningsmidler
Han beskriver den nye knuten som en ”revolusjon”. Knuten er testet under de mest ekstreme forhold og har oppnådd verdier som er 3 ganger bedre enn kravet til bindingsverkbygg. Den tåler utmerket påkjenninger av det kraftigste slaget. Samlet 400 000 kroner er brukt på utviklingsprosjektet, hvorav Norges forskningsråd har bidrattt med 100 000.
Det var en kompetansemegler som koblet Røroshytta samen med firmaet 5X. Firmaet er spesialisert på tredimensjonal dimensjonering og de beregnet seg fram til og tegnet den nye lafteknuten. 

Les om de nye energireglene

Energiversting
Laftede hytter blir ofte betraktet som ”energiverstinger” ved at de lekker mye varme. Bransjen opererer med ”utvekslingsverdier” som beskriver dette forholdet. – Vi har oppnådd et tall som er tre ganger bedre enn bindingsverksbygg i dag, sier Eliassen.

Energikrav og miljø vil bli stadig viktigere i tida som kommer. Røroshytta ønsker å imøtekomme framtidige forventninger og krav i tide. Laftebygg er i dag ikke underlagt noen energikrav, men det holdes for sannsynlig at det i framtida også kommer krav til laft.

- Vurderer dere patent på den nye knuten?

- Vi vurderer det, men dette er et komplisert område. Blant annet er det kostnadskrevende å følge opp og sjekke at patentet ikke blir anvendt av andre. 

Daglig leder Ole Eliassen ( til venstre ) i Røroshytta og fabrikksjef Geir Brean har utviklet en unik lafteknute i samarbeid med ulike forskningsmiljøer. Foto: Røroshytta

Tredimensjonal knute
For firmaet 5X var forskning i lafteknuter et nytt erfaringsområde. Selskapet arbeider med tredimensjonal modellering på en rekke områder – armproteser så vel som propeller og turbiner, sier daglig leder i 5X Reidar Hovtun.

Resultatet er nå altså en svært godt tilpasset, tett knute med radikalt bedre egenskaper enn de tradisjonelle i forhold til vær og vind.