Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19