Bildet: Tor Gustav Gulbrandsen fra Engelsviken i Fredrikstad elsker frisk luft. Her koser han seg på fjellet i Tuddal. FOTO: JAN ERIK HVIDSTEN

Turistforeningen er ikke alene om å vokse. Både Skiforeningen, Klatreforbundet, Den Norske Turistforening (DNT) og Norges Jeger-og Fiskeforbund (NJFF) har hatt en sterk medlemsvekst de siste årene, melder Bergens Tidende. DNT har alene over 230.000 medlemmer.

- At vi har rekordhøye medlemstall, år etter år, mener vi bekrefter den friluftslivstrenden vi har sett over flere år. Folk ønsker å oppleve mer naturopplevelser i Norge, sier kommunikasjonskonsulent I DNT, Sandra Lappegård til avisen. Og i takt med den økte interessen, opplever sportsbutikkene i Norge stadig vekst i salg av utstyr. Årlig selges blant annet 400.000 par ski her i landet.

Friluftsliv har også blitt TV-underholdning. Programmer som Farmen, 71 grader nord og Lars Monsens eventyr-beretninger fra villmarka er klart med på å løfte folks friluftsinteresse. Det samme er polfarere og andre som setter naturens grenser på prøve.

Og selv om det er det primitive friluftslivet som hersker i beste sendetid, smitter også den økte interessen over på hyttebransjen. I Ål i Hallingdal registrerer daglig leder i Norgesbooking, Nina Nymoen, en økning i hyttebestillinger på 20 prosent for perioden januar til april, sammenlignet med i fjor, melder Nationen. Sterk vekst opplever også Beitosdølen Booking Service, Novasol ferieboligformidling, begge store aktører innenfor hytteutleie.

Også hyttesalget tar seg opp etter en tyngre periode. Nettavisen melder at hyttejubelen er tilbake i fjellet, og siterer Stig Svartor i Terra Eiendomsmegling på Lillehammer:

- Det har vært kaldt og fint, og mye snø i fjellet. De fleste har lyst til å kjøpe hytte på slike dager, sier Svartor, som har solgt 15 hytter i januar i år, mot 7 i samme måned i fjor. Også daglig leder Liv Marit Hamarsbøen hos Fjellmegleren i Hemsedal melder om en dobling av hyttesalget i januar sammenlignet med fjoråret. Eiendomsmegler og fagansvarlig Liv Ljosand Karlsen i Eie Eiendomsmegling i Trysil har også fått sving på salget. Hun synes det er spesielt hyggelig at det også rører seg i leilighetsmarkedet.

RELATERT SAK:

Helsebringende glede