1000-stories-simenvatne-00088
Simen Vatne gir tips og oppskrift for et saftig måltid på hytta i helgen. Foto: Stian Broch

- Burgere er gøy å lage, alle har et forhold til burger. Serverer man en god burger, blir alle fornøyde og det finnes utallige kombinasjoner, sier Vatne.

La deg inspirere av Simens burgertips

– Godt brød og godt nykvernet kjøtt er utgangspunktet for å lage en god burger, forklarer Vatne. Nå har han skapt sin egen kreative versjon. Med spennende kombinasjoner: Biffburger med høsttrøffel, karamellisert eple, brie og tørrsaltet bacon. Servert med jordskokkchips, toppet med parmesan og gressløk.

De tre S-ene for søtt, salt og sprøtt er de tre komponentene som gjør at mat smaker godt, mener MasterChef-deltakeren. Det er også en av grunnene til at vi elsker burgere, de kombinerer de tre faktorene som er viktige i en rett. 

Simen prater engasjert, og flere kan bli entusiastiske av å lytte til burger-spesialisten.

- Det som er så gøy med burgere er at man får proppet så mye inn i hver bit. 

Start med et godt brød, gjerne hjemmelaget, og den beste kvaliteten av oksekjøtt som du kverner selv, eller kjøper nykvernet, - og så bare fyller du på etter ønske. God ost passer til, som blåmugg, brie og camembert, eller parmesan. Det kommer litt an på hvilken type man liker, og hva man velger å drikke til. Uansett valg, osten bør være fet. 

1000-stories-simenvatne-biffburger-13268
Biffburger med høsttrøffel, karamellisert eple, brie og tørrsaltet bacon. Foto: Stian Broch

Sprøtt tilbehør

Noe søtt og karamellisert, som epler, smaker godt til. Egentlig kan man karamellisere alt mulig, løk, pærer, svisker – mye passer på burger, mener han.

- Som sprøtt tilbehør passer bacon, spekekjøtt eller speket svinenakke stekt i ovnen for crispy stil. Nakkebacon til burger er et godt tips, det blir veldig sprøtt når det stekes.
Det skal stekes sprøtt i ovn eller panne. Det viktige er at det ikke må bli soggy. 

- Hvordan velger du kjøtt?

- Gå etter den groveste kjøttdeigen. Mange butikker selger kjøttdeig som er kvernet samme dag, den er grov og passer fint til hamburgere. Man trenger ikke alltid gå til en slakter for god råvare.

- Hva med krydder?

 - Minimalt! jeg liker at råvarenes egenskaper skal komme frem og bruker mest salt, pepper og brunt sukker som smaksforsterker, sjelden andre typer krydder. Jeg er også glad i mye smør når jeg steker, smør er også smaksfremhevende. 

Smaken av vin i maten og glasset

- Hva med type brød?

- Brioche er utbredt i Norge nå, det har tatt litt av. Det er et bra type brød, litt søtt, går fint til burger selv med bare bacon og ost. - Hva med rødvin til hamburger?

- Jeg er generelt glad i vin til maten, og vin i maten. Vin er sødme/syre i ulike nivåer og fungerer som smaksforsterker til kjøtt, fisk og grønnsaker. Det er artig å finne en vin som jeg også kan benytte i oppskriften. Jeg ser på det som en herlig symfoni når du får smaken av vin både i retten og glasset. Vin kan benyttes og serveres i saus, gryterett eller en glace (innkokt saus). Man reduserer en vin til det vi kaller glace, pensler burgeren med den og som gir samme undertoner som når man drikker vinen til retten, virkelig spennende.     

1000-stories-simenvatne-flaske-13304
7857701 “1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel 2018”, California/Mendocino, USA, kr. 189,90 (Testutvalg) – Art. Nr.: 7857701 Vinen er lagret på amerikanske og franske eikefat, så i nye og brukte bourbonfat opptil 13 år gamle.
Vinen harmonerer ekstra bra til grillmat og burger. Lukt: Tydelig og litt utviklet aroma av fullmodne mørke og røde bær, fat med vanilje, litt nellik og te. Smak: Fyldig med god lengde, preg av sødmerike bær og litt tørket frukt, røyk, pepper, vanilje og eik. Foto: Stian Broch

Fyldig og fruktig vin

- Vinen du har jobbet med er en amerikansk zinfandel lagret på amerikanske bourbonfat fra 1000 Stories. Hvordan passer den til din oppskrift?

- Denne vinen er fyldig og fruktig og har masse særpreg; blant annet fra bourbonfatene den er lagret på, så til burger og grillet kjøtt går den som hånd i hanske. I tillegg gir det lette sødmepreget i vinen og de karamelliserte eplene en herlig smakskombinasjon. Vinen har også undertoner som passer perfekt til vintersesongen vi er i nå, den bidrar til å sette stemningen. 

Oppskriften

- Jeg liker nye kombinasjoner, og denne hamburgervarianten har jeg aldri laget før. De tre S’er for søtt, salt og sprøtt er riktignok alltid med. Som drikke til denne matcher 1000 Stories sin Barrel Aged Zinfandel fra 2018 helt perfekt.

Oppskrift: Biffburger med høsttrøffel, karamellisert eple, brie og tørrsaltet bacon.

Serveres med jordskokk chips, toppet med parmesan og gressløk.

4 personer 60 minutter

Ingredienser:                        

 • 600 g nykvernet kjøttdeig
 • 250 g brie
 • 8 skiver tørrsaltet nakkebacon
 • 20 g høsttrøffel, fersk
 • 4 stk briochebrød
 • 4 stk eple
 • 1 ss sukker
 • 1 ss smør
 • 250 g jordskokk
 • 4 dl solsikkeolje
 • 100 g parmesan
 • 3 ss gressløk, finkuttet
1000-stories-00138
Form den nykvernede kjøttdeigen til 4 like store boller. Trykk ned med håndflaten til du får 4 like store burgere. Foto: Stian Broch

Sik gjør du

Skrell eplene og del hvert eple i 8 biter. Ha smør og sukker i en stekepanne og skru på middels høy varme. Når sukkeret begynner karamellisert har du i eplene, spe på med litt vann underveis så eplene ikke svir seg. Karamellisert eplene til de er gyllen.

Form den nykvernede kjøttdeigen til 4 like store boller. Trykk ned med håndflaten til du får 4 like store burgere. Stek burgerne på høy varme i 2 minutter på hver side, krydre med salt og pepper, legg så et lokk på stekepannen og stek videre på lav varme til ønsket stekegrad oppnås.

Vask og skrubb jordskokken godt, skjær den så i tynne skiver på en mandolin eller rivjern. Legg jordskokken i vann og skyll en gang til. Friter i solsikkeolje på 160 grader til de blir gyllen. Legg dem så på et papir og dryss over salt, chipsen blir spør når den blir kalt. Riv over parmesan og ha på gressløk, eventuelt også litt trøffelolje, vend sammen og server.

Stek briochebrødene til de blir gyllen og montér burgeren med tynne skiver av brie, de karamelliserte eplene, sprøstekt nakkebacon og riv til slutt over fersk høsttrøffel.