Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tenåringen til barneombudet: Har foreldrene mine lov å tvinge meg med på hyttetur?

For familiens håpefulle kan hytteturen være både en fest og en pest. Noen barn synes hytteglade foreldre er håpløst strenge og skrev en gang til Barneombudet med bønn om hjelp.

Family Sitting On Sofa With Parents Arguing

Foto: Fotolia

”Foreldrene mine tvinger meg til å bli med på hytta våres i to veker og jeg vil ikke. Jeg trives ikke der. Har de lov til å tvinge meg?” spør en jente på 16 år i mail til Barneombudet.

- Bør høre dine meninger

Barneombudet har ikke veldig mye trøst å gi den fortvilte 16-åringen:

- Foreldrene dine har ansvaret for deg fram til du blir 18 år. De skal gjøre det som er best for deg og gi deg en trygg og god oppvekst, skriver ombudet men legger til:

- Selv om foreldrene dine har siste ordet, har du rett til å bli hørt. Det betyr at de skal høre på hva du mener. Ferieplaner er en typisk ting som foreldrene dine bør høre dine meninger om. Det er lurt å ha ferieplaner som passer litt for alle i familien. Likevel er det altså til slutt foreldrene dine som bestemmer til du blir 18 år.

Barneombudet anbefaler 16-åringen å ta en skikkelig samtale med foreldrene om ferien og viser til den oppskriften de har laget for hvordan barn kan ta vanskelige samtaler med voksne.

Når de andre får lov

For jentegjengen på fem er problemstillingen en annen. En 13 år gammel jente skriver:

”Vi er 5 jenter som planlegger hyttetur, det er 50 minutters kjøretur fra byen og ingen voksne. Foreldrene sier jeg er for ung og de andre 4 jentene får lov. Hva mener dere?”

Dette temaet erklærer Barneombudet at det ikke kan mene noe om.

- Vi kan ikke blande oss inn i det som er opp til foreldrene dine å bestemme.

Skjønner det er urettferdig

Barneombudet gir likevel uttrykk for at det skjønner at det kan føles urettferdig når alle de andre får lov.

- Det du beskriver er en typisk ting som noen foreldre synes er greit, andre ikke.

Barneombudet minner om at foreldre har ansvar for barna til de er 18 år. - De har en plikt til å passe på at du ikke utsettes for ting som ikke er bra for deg og de kan ta avgjørelser på vegne av deg, skriver ombudet, men legger til:

- Jo eldre du blir, jo mer kan du være med på å bestemme. Før foreldrene dine avgjør om du for eksempel kan dra på hyttetur, skal de høre på det du har å si og det du mener. De skal legge vekt på det du mener, men de kan likevel bestemme seg for noe annet. Hvis de bestemmer seg for noe annet, bør de forklare deg hvorfor, skriver Barneombude