Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Til hytte og ferieliv

Hva må en ha på hytta, i campingvognen eller i båten - i tillegg til kaffe, vann og toalettpapir?

hytte_sesong

Ifi.no har satt opp noen nyttige tips om hva en kunne trenge i forkant av den store utesesongen. God mat, drikke og hyggelig selskap trenger vi ikke sette opp på noen huskeliste. 

Sjarmen med utedo er som regel på avstand.

Gjør klar for innflytting på hytta.

En uinvitert gjest som gjør mye skade.

Med varmen kommer skadedyr og insektplager.

 Ikke alle har kloakk - bare lukten 

Rena rør er et biologisk basert renseprodukt som motvirker oppblomstring av bakterieflora og dårlig lukt ved at enzymene bryter ned det organiske materialet som blir liggende igjen i rørene. Produktet danner en mikrofilm i rørene (en slags impregnering), lukten fester seg ikke i rørende og holder dem åpne. Anbefales til jevnlig bruk. 

Luktstopp er en ”liten-lett-rask-å-bruke” sprayflaske som fjerner lukt i kjøkkenvasken, på do, i katteboksen eller fugleburet.

Klorkalk blir brukt til å forhindre fluer og dårlig lukt på utedoen. 

Toalettbark suger til seg væske i utedoen og forhindrer lukt og fluer.  

Saneringsvæske, Septikvæske og wc fresh er produkter som er egnet til ulike vann- og septiktanker.

Rått og kaldt

Fuktslukeren suger opp fuktigheten i luften og forhindrer dårlig lukt, mugg og kondens. Fuktslukere kommer i mange varianter, men den letteste og rimeligste utgaven er den med utskiftbare poser. 

Feller og gift mot kryp 

Mus invaderte hus og hytter på Østlandet i fjor. Det er mange måter å bli kvitt mus på, fra feller til gift, fra ultralyd til giftblokker. Rotter er enda verre å få i nærheten enn mus, og like vanskelig å bli kvitt. Rotter tiltrekkes spesielt av avfall og kompost. Hurtigkompost får i gang nedbrytningsprosessen i komposten og reduserer lukten. Lavendel skal visstnok fordrive maur og mygg og møll. Mange hageeiere sverger til lavendel. Planten krever lite stell og vann, og best av alt, Iberiasneglen unngår lavendel.   

Innsektsmiddel/Maurmiddel, ulike middel mot fluer, sølvkre, larver, møll og mygg fås i hos farge- eller jernvarehandelen. 

Innsektsnett stopper mygg, fluer, edderkopper og andre irriterende småkryp. Er du plaget av pollenallergi kan du bruke pollennett, en mer finmasket variant av innsektsnettet. Nettene er enkle å tilpasse vinduet og festes med teip og borrelås som medfølger i pakken. 

Vask av utemøbler 

Før du vurderer å kaste utemøblementet, spander en vask. Plastmøbelvask rengjør og gjenoppfrisker plastmøbler. Til utemøbler i tre finnes vask og oljer som gjør tremøblene som nye. Bruk spesielle rengjøringsmidler og oljer til edeltre som mahogni og teak. Spanderer du litt olje og beis etter rengjøring, bevarer du utemøblementets utseende og holdbarhet. 

Terrasserens og olje/beis 

En ren og pen terrasse får du ved å bruke terrasserens/terrassefornyer som både renser og bleker. Olje eller beis på terrassen - eller brygga for den saks skyld, - lukker og beskytter treverket og forhindrer fliser i bare føtter. 

Impregnering er forebyggende 

Ved å impregnere mur og stein beskytter du mot vann, frostsprenging, grønske og flekker og renholdet blir enklere på belegningsstein, skifer og heller. Underlaget skal være rent og tørt før du impregnerer. 

Impregnering av puter og duker gjør tekstilene mer flekk- og fuktavvisende. I tillegg kan du impregnere markise, parasoll, båtkalesje og flagg for å være bedre rustet om det kommer noen regndrypp. 

Voksduker er lette å holde rene og tørre. Dukene fås i utallige farger og mønstre og behøver ikke koste stort. 

Ringfjerneren er like kjekk å ha på hytta som hjemme. Fjerner effektivt ringer på spisebordet og gjør bordet innbydende - også uten duk. 

Grillmat uten tennvæskemarinering 

Tenngele er et rent naturprodukt som tenner grillen, peisen og andre ildsteder uten å avgi den forferdelige lukten - og smaken av tennvæske. Når vi først nevner grillen, så er det kanskje på tide med en grundig rengjøring? Grillrent er et fosfatfritt avfettingsmiddel for utendørsgriller og peiser. 

Hygge uten brannfare 

Levende lys er stemningsfullt, men farlig. Det har vært en stor oppgang i antall hyttebranner hvor bruken av levende lys har en stor del av skylden. Smartlamps er et godt og sikkert alternativ til stearin og telys. Batteridrevne lys som ser til forveksling helt ekte ut. Selv blafringen i flammen har en autentisk urytme. 

Et brannslukningsapparat er nødvendig. Glem heller ikke å sjekke om brannvarsleren virker og har batteri! 

Har du klart å få unnagjort alt på huskelisten - og litt til, er det bare å sette opp ønskelisten: sol, varme...