Bildet over: Arbeidet med å grave opp is og olje har staret ved Sandøbukta. Foto: Per Gilding

I går startet det vanskelige arbeidet med å grave opp oljeforurenset is ved sandstranda på Sandø utenfor Hvasser, melder Tønsbergs Blad. Oljen, som ligger i isen 50 meter fra den populære badestranda i Tjøme-skjærgården, blir tatt opp av en gravemaskin på lekter. Massene legges opp i containere før de kjøres til Kjøpmannskjær.

- Dette er nybrottsarbeid. Vi kjenner ikke til noen som har gjort dette før. Målet er å redde sandstranda på Sandø, sier operasjonsleder Einar Flogeland i IUA Vestfold.

IUA Vestfold er en del av brannvesenet og står for Interkommunalt utvalg for akutt forurensning Vestfold.

LES OGSÅ: OLJESKADET FUGL TREKKER MOT BYEN

Optimistisk leder

- Med de erfaringene vi gjorde etter «Full City»-utslippet mener jeg strendene skal være ryddet og rene til sommeren, sier leder Per Olav Pettersen i IUA.

- Vi kan jo selvfølgelig ikke love noe, men det er ingen grunn til å tro at skadene blir verre enn ved "Full City"-utslippet. Da var resultatet etter ryddingen svært gode. Vi fikk faktisk tilbakemeldinger på at skjærgården var betydelig renere enn før oljeutslippet.

Også Kystverket er optimistiske med tanke på sommersesongen.

- Vår målsetting er å få ryddet opp så fort som mulig. Vi mener det er realistisk å tro at vi skal klare det før sommeren, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket.

WWF (World Wide Fund for Nature) er ikke like optimistiske som Kystverket og de lokale ryddemannskapene.

- Vi vet ikke hvor oljen vil havne etter at isen smelter, men sannsynligvis blir strendene berørt til sommeren, mener marinbiolog Nina Jensen i WWF.

Mye usikkerhet

Både Kystverket og IUA presiserer at det er vanskelig å forutse skadeomfanget i skjærgården fordi det er uklart hvor mye olje som ligger under isen, og hvor isen vil frakte oljen med seg når den smelter.

- Vi kan få flere nye påslag, og oljen kan drive ut i åpent farvann igjen, sier Pettersen.

- På grunn av værforholdene står vi overfor en helt annen oppryddingsaksjon enn ved "Full City"-utslippet sommeren 2009.

LES OGSÅ: OLJESØLET RAMMER VESTFOLD

I startfasen

Brannvesenet er forberedt på en langvarig ryddeaksjon.

- Vi snakker om uker og måneder framover. Nå er vi bare i startfasen. Det er også et risikomiljø vi jobber under. Det er kaldt, glatt og mye is. Man må vite hva man holder på med når forholdene er vanskelige.

Pettersen sier de foreløpig har nok mannskaper til å håndtere denne fasen av oppryddingsarbeidet.

- Kystverket er på plass med egne oljefartøyer, det har også kommet oljefartøyer fra Sverige. Til nå har vi hentet opp mer olje enn etter "Full City".

450 frivillige

WWF Norge er en av organisasjonene som står klar til å bistå i oppryddingsarbeidet.

- Vi har 450 personer som står parat til å hjelpe om vi får klarsignal fra Kystverket og IUA. Dette er personer som har trening i oljeoppryddingsarbeid, som har deltatt på liknende operasjoner tidligere, sier Nina Jensen. Både Kystverket og IUA sier det kan bli aktuelt å la WWF bistå, men på et senere tidspunkt.

- De er en kjemperessurs i og med at de har trening i dette, men det er stykke frem til vi kan begynne å rense strendene på grunn av isen. De berørte stedene hvor det ikke ligger is er det for tidlig å rense opp. Det kan nemlig komme flere påslag, sier Pettersen.

100 kubikkmeter

Mandag ettermiddag meldte Kystverket at over 100 kubikkmeter olje er hentet opp fra sjøen.

- Det ligger nesten ikke noe frittflytende olje utenfor Vestfold-kysten lenger. Den har beveget seg sørover mot Jomfruland til grensen mellom Telemark og Agder, sier Ly i Kystverket.

Lensen IUA Vestfold la ut søndag holder fortsatt oljen og isen i sjakk uten for Sandø. Kystverket setter også "KNM Slurpen" inn i området ved Hvasser. Dette er et skimmerfartøy som kan ta opp olje i is. Fartøyet kommer til Sandøsund på lastebil fra Haakonsvern ved Bergen.

Ut over situasjon i bukta nord på øya, har den store ansamlingen med olje som lå på østsiden av øya flytta seg til en bukt lenger syd, nord av Saltskjær. Her er det mye olje. På grunn av speilblanke isbelagte svaberg er det ikke forsvarlig å gjøre noe der foreløbig. Sikkerheten til mannskapene går foran.

IUA Vestfold var i går ikke på noen av de andre øyene på østsiden av Nøtterøy og Tjøme. Mellom Budal på Tjøme og øya Hui har IUA så langt ikke funnet olje.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE