Bakgrunnen for at grunneierne gikk til sak med krav om oppreising var nyhetsoppslag som de følte sterkt krenkende for dem selv og deres familier. 

E-post også til kommune og politi

Vellagslederen hadde fått reaksjoner på at de to grunneierne hadde overvåkingskameraer i vinduene på eiendommene. Han krevde kameraene fjernet fordi de pekte i retning fellesområder og private eiendommer på øya. Kopi av e-posten ble også sendt kommunen og politiet. Uttalelsene fra vellagslederen i lokalavisa Romsdals Budstikke falt ikke i god jord hos de to som ble rammet av kritikken. I stevningen til Romsdal tingrett krevde de både en betydelig erstatning for den ulempe omtalen innebar, samt dekning av omkrostningene ved saken.

Les mer om saken her.

Anke avvist

Tingretten ga imidlertid vellagsleder Otterlei og styremedlemmet Margrethe Toven fullt medhold i deres kritikk. Motparten ble dømt til å betale over 200.000 kroner i saksomkostninger. 

Også Frostating lagmannsrett kom til at uttalelsene fra de to i vellaget "hvilte på et faktisk grunnlag".

 

Fullt medhold

I følge kjennelsen, som er delvis gjengitt i Romsdals Budstikke, uttaler lagmannsretten at «Det er på det reine at (grunneierne) hadde satt opp kamera i hvert sitt vindu, at de ikke hadde satt opp skilt eller merker om overvåking, og at kameraene ikke ble oppdaget før etter en stund. Selv om partene strides om hvor stort område kameraene dekket, er det heller ikke bestridt at de i hvert fall dekket visse områder utenfor (grunneiernes) eiendommer.

Disse faktiske forholdene utgjør et tilstrekkelig faktisk grunnlag for Otterlei og Tovens ytringer», heter det i lagmannsrettens kjennelse.