Nå får bamsene i Finnmark, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag leve uforstyrret fram til neste år. Lisensjakta som Direktoratet for naturforvaltning (DN) ga grønt lys for fra 1. september var slutt søndag.

– Vi er ikke spesielt overrasket over at det ikke ble felt noen bjørner, sier seniorkonsulent Morten Kjørstad i DN til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).


Vanskelig jakt
I alt seks bjørner, tre i Finnmark, to i Nord-Trøndelag og den siste i Sør-Trøndelag, hadde jegerne anledning til å ta av dage. Dette var første gang det ble åpnet for lisensjakt på bjørn i Norge. 3.128 jegere fordelt på de tre fylkene hadde muligheten, men greide altså ikke å utnytte den.

– Bjørnejakt er ikke noen enkel jaktform. I Norge har vi ikke tradisjon for dette, og erfaringsgrunnlaget blant jegerne er selvsagt derfor veldig lite, sier Kjørstad.

I Sverige er derimot lisensjakt på bjørn en vanlig høstaktivitet blant jegerne. Kjørstad tror de fleste norske jegere med bjørnelisens primært var interessert i å ta den tradisjonelle elgen.

– Det er derimot ingen grunn til at lisensjakta på bjørn ikke skal gi uttelling. Etter hvert vil det nok bli felt bjørn på denne måten også i Norge.


Usikkert antall
Lisensjakt er myndighetenes virkemiddel for å regulere en bjørnestamme som i Norge er anslått å telle rundt 60 dyr. Anslaget er svært usikkert, siden de fleste bjørnene lever i grenseområdene mot Sverige og Finland. Et prosjekt som også ble igangsatt i høst var telling av bjørneekskrementer. Også dette prosjektet har elgjegere deltatt i.