Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Få velger miljømerket maling

Kun to av ti nordmenn velger bevisst miljømerket maling, går det frem av en undersøkelse utført av InFact tidligere i år.

1_468
Med miljømerking og godkjenning av Astma- og allergiforbundet skal malingen være trygg selv for de yngste familiemedlemmene.
Velg grønt: Grønt er naturens farge - og en av årets trendfarger.
Det er stor fokus på miljøbevissthet
Velg miljømerket på eksteriørmaling også.

I dag er det et stort fokus på miljøet og valg av miljømerkede produkter. Ute i markedet nå finnes det miljømerkede malinger både for innendørs- og utendørsbruk. På tross av dette er det allikevel få oppussingsivrige nordmenn som tenker på miljøet ved å velge miljømerket maling. 

Kvinner er mest miljøbevisst
Aldersgruppen fra 40 år og oppover er de mest miljøbevisste. En av tre oppgir at de valgte miljømerket sist de handlet maling. Dette er dobbelt så mange som i aldersgruppen 25 - 29 år. Kvinnene er imidlertid noe mer miljøorienterte enn menn. 25 prosent av kvinnene oppgir det som svært viktig å velge miljømerket eller vanntynnbar maling, mens 19 prosent av mennene svarer det samme.

Manglende kunnskap 
En tilsvarende undersøkelse foretatt av Beckers i Sverige i fjor sommer viste at over halvparten av svenskene sier at de vil velge miljøvennlig maling neste gang de skal pusse opp.

 

– Det er overraskende at nordmenn ikke er mer miljøbevisste. Jeg tror dette skyldes manglende kunnskap om at det faktisk finnes miljømerket maling. Mange tror dessuten at miljømerket maling er dyrere og mindre holdbar enn annen maling. Dette stemmer ikke, sier Frode Andersen, administrerende direktør i Tikkurila Norge, som markedsfører og selger Beckers i Norge.

 

Den svenske undersøkelsen avdekket også at mange tror at oljemaling er mer resistent mot mugg, alger, vær og vind. Ifølge Andersen er dette feil, akrylmalingen er mer motstandsdyktig mot ytre påvirkning enn oljemaling.

 

Tenk på fremtiden
Maling som er miljømerket har gått gjennom strenge krav for å få EU-blomsten eller Svanen. I tillegg er det flere interiørmalinger som er godkjent av det Svenske Astma- og allergiforbundet.og foreløpig en malingstype som er godkjent av NAAF. Malingen som er miljømerket skal ta hensyn både til miljø og helse, oppfylle krav til slitestyrke og holdbarhet. Hos malingprodusenten Beckers anslår de at minst 85 prosent av all interiørmaling som selges fra Beckers i dag allerede er miljømerket med Svanen og EU-blomsten. Målet er at 99 prosent av all maling som selges fra Beckers skal være vanntynnbar innen 2010.

www.ifi.no