Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Trygg oppussing for alle

Maling for allergikere, barn og gravide? Tja, skeptisk? Det behøver du ikke være.
Picture 5224

Maling uten skadelig avdamping, løsemidler og ubehagelig malinglukt er nå nemlig et faktum.

I Norge ligger vi på verdenstoppen i oppussing. Og dystre avisoverskrifter til tross: ekspertene tror ikke på noen nedgang med det første. Ifølge Prognosesenterets tall gikk nesten 689 000 hustander i gang med maling og pensel inne i huset sitt i løpet av fjoråret.  

Samtidig er 1,4 millioner nordmenn plaget av astma og allergi, og nesten 1 av 5 barn har utviklet astma før fylte ti år. 612 000 av oss lever i en barnefamilie, og nesten 60 000 kvinner går i løpet av året gravide. 

Nettopp av denne grunn er det at malingprodusentene har satt økt fokus på helse når nye malinger skal utvikles.

Picture 2751
Barna kan flytte inn på rommet sitt så fort malingen er tørr - uten at du behøver å frykte skadelig avdamping.
 
Picture 5339

Malingen er ikke skadelig for gravide.

Helsevennlig maling 
Men da Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) for tre år siden ble kontaktet av Jotun, som ønsket å lage en maling beregnet for sensitive og astmatikere, var skepsisen stor. 

- Det første jeg tenkte var: Dette går ikke! Maling er jo dritt i et spann! Men det viste seg å være feil, for denne malingen er faktisk veldig bra, forteller Geir Endregaard, generalsekretær i NAAF. 

Samarbeidet ble altså innledet, og ved hjelp av fagpersoner innen medisin, miljøkjemi og allergi/astma ble det som produsenten refererer til som verdens mest helsevennlige maling et faktum. 

Ingen skadelig avdamping
Jotun Sens er uten skadelig avdamping, løsemidler og ubehagelig lukt. I praksis betyr dette at også de som må være ekstra påpasselige med inneklima, som astmatikere, allergikere, gravide og småbarnsforeldre, trygt kan male. 

- Ekstremt sensitive personer må naturligvis fortsatt være forsiktige med alt, men i prinsippet skal denne malingen være trygg å bruke for alle, forteller Endregaard. 

Fargepalett fra naturen
Harmoni, natur og balanse er den viktigste fargetrenden vi vil se fremover, og trenden har ikke gått malingprodusentene hus forbi. 

- Fargene skal ikke være det første man opplever når man kommer inn i et rom. Man skal bare føle at her er det godt å være, forteller Jotuns fargesjef Lisbeth Larsen. 

Og med Sens fargekart er det lett å oppnå en slik stemning. Fargene er avdempede og behagelige, og skal skape en harmonisk stemning og et avslappet bomiljø. 

Barna har fått sin egen side i fargekartet, med ti lekre og duse farger spesielt beregnet for barnerom. 

Et skritt i riktig retning
- Vi har mange ting å ta tak i for å få kurven om antall allergikere ned, men denne malingen er et skritt i riktig retning, sier Endregaard, som opprettholder et løpende samarbeid med malingprodusenten.

www.ifi.no