Som foreldre må vi bare finne oss i dette, sier Nils Bloch-Hoell i Den Norske Turistforening.

Den innerste kløe
Riktige klær til utebruk vil avhenge av hva barna skal drive med. Skal de grave snøhule eller hoppe fra hyttetaket, kan det være greit med en fôret kjeledress og noen store varme støvler. På skitur i vindutsatte områder gjelder andre behov. - Det innerste plagget på kroppen er veldig viktig. Det bør helst være av ull, som er overlegent alt annet i å holde på varmen når man begynner å svette. Under vekslende aktivitetsnivå blir man ikke klam og kald, forteller Bloch-Hoell. Bomull derimot vil suge til seg svette fra kroppen, stjele varme og trenge mye varme for å tørke igjen. – Siden små barn har tynn ømfindtlig hud, kan det forekomme at ull kan klø. For de få som absolutt ikke klarer ull rett på kroppen, anbefaler jeg enten en ullkvalitet som er fin nok til å ikke gi kløe eller en kombinasjon der ull er sammenvevd med syntetisk tøy, sier Bloch-Hoell.

I nærheten av ull
Stoffer som for eksempel polyester og polypropylen(fleece) har egenskaper i nærheten av ull, men inneholder ikke like mye hulrom og vil ikke være like varmt som ull når det er fuktig eller er blitt brukt en stund. De er best til mer regelmessige fysiske aktiviteter.

Svakere regulering
Det er viktig å være klar over er at barn har dårligere evne til å regulere kroppsvarmen enn voksne. Det betyr at de kan fryse lettere. De har også mindre varme i reserve. En annen sak er at barn kan tåle kulde svært forskjellig. Noen fryser aldri på fingrene, andre svetter alltid på beina. – I forbindelse med stans eller pauser har heller ikke barn samme bevissthet omå holde seg i aktivitet.
Det samme gjelder når man gjør seg klar til å gå på ski. Så selv om det kan være forstyrrende at barna hopper i snøen som rene tigergutter, og de har våte votter allerede før man legger ut på tur, er det bra for barna at de er i aktivitet. Det gir varme og glede, og leken er deres måte å beskytte seg på, sier han. – Vi bør være forutseende og beskyttende for barna, raske med å få på dem klær, helst før det blir nødvendig. Når barn begynner å fryse, er det som regel for sent å aktivisere dem, og det kan bli en dårlig dag, fortsetter han.

Vind og fuktighet
Det ytterste plagget har som funksjon å holde snø, vann og vind ute, men det bør også slippe svette ut. Her har utviklingen gått til barnas fordel, og det finnes et stort utvalg plagg sombåde slipper fukt og er vannavvisende å få kjøpt, det vil si klær i «Gore-Tex»- klassen. – For små barn under tre-fire år er nok en kjeledress det beste. De skal jo uansett ikke gå langt. Velg én med avtagbart innertrekk som kan vaskes og tas ut i varmere vær.
Jakker eller bukser med fiberpels blir fort varme om man skal være i aktivitet, og de egner seg kun utenfor hytteveggen. – Hvis man tenker økonomi, bør man kjøpe kun ett sett jakke og bukse som tåler vind. En jakke med anorakk-utforming er ikke dumt, siden snø og is kan sette seg fast i glidelåsen på en tradisjonell jakke, og glidelåsen kan også finne på å ryke om man er uheldig, sier Bloch-Hoell.
–- For barn i seks-syvårs alderen kan det være litt greit med en fôret bukse, og for de litt større en fiberbasert bukse under en dobbel “anorakk»-bukse, som er dobbel i hvertfall på knærne og i baken. Jeg snakker hele tiden om om turantrekk og ikke sportsantrekk, som er en helt annen ting, sier han.

Vind og hvile

Hvis det blåser litt eller terrenget er åpent, er det veldig lurt å ha et ektra overtrekksplagg for barna i sekken. Dette kan de få på seg under rast, et plagg i et lett og vindbrytende stoff som godt kan være et par hakk for stort. Mange barn elsker farger og mote på lue og votter, da ofte litt lodne plagg, som suger vann som en svamp. Da gjelder det å ha mange skift.
Selv på en to timers tur kan det være greit å ha tre skift i sekken, selv om alle vet at votter med vannavisende yttertrekk er gull. - Husk at hodet er veldig utsatt for varmetap, gode hodeplagg er derfor meget viktig. Fryser man på hodet, vil man før eller siden begynne å fryse på kroppen, sier Bloch-Hoell. Faktisk går to tredjedeler av varmetapet fra kroppen gjennom hodet. Dette skyldes at på hodet har man fra naturens side ikke noe fett. Siden hjernen er viktig for kroppen, er vi konstruert slik at vi heller sløser med varmen enn å risikere å bli kalde i hodet.
Det samme gjelder for såvidt for halsen, her går blodårene langt ute i huden. Et skjerf i halsen k a n være lurt . Skjerf kan ofte være mer fleksibelt enn en løs hals, siden man kan velge hvor mange tørner man vil ha rundt.

Og så beina da
På føttene mot huden skal man også ha ull. Det finnes i dag mange nye sokketyper å få kjøpt med ullblandet fôr. – Da barna var i vekst, valgte vi flere ganger å kjøpe romslige fjellstøvlermed polstring om høsten,med plass til to par tykke sokker.
Siden barna vokste hele vinteren, kunne de samme støvlene brukes vinteren igjennom og da være akkurat passe til å gå i fjellet med neste sommer og høst. Sko med polstret foring er også mer varige enn sko med fiberpels, fortsetter tureksperten.