- Vi satt og spilte spill på kvelden, da vi plutselig hørte flere skrik, men skjønte ikke hvor lydene kom fra, forteller Adine til Østlands-Posten. Det tok hyttefolket halvannet døgn å finne ut hvilke vesener som laget lydene og hvor de stammet fra.

Skjermbilde 2020-05-13 kl
- Vi er bekymret for om ugleflokken kommer seg ut av de tre meter høye pipa, sier Adine Wenner fra Bekkestua. Foto: Privat

Så uglemor i øynene

- Vi skjønte etter hvert at det var ugler ved hytta, for vi hørte uglelyder, sånne «hoho», sier hun. Men at lydene kom innenfra hytta forsto de først da guttene i reisefølget sporet lydene til pipa. Da de gløttet på feieluka, møtte de blikket til selveste uglemor. Siden de var kjent med at uglemødre kan bryske seg svært når de skal forsvare ungene sine, lukket de døra fort igjen.

«Nødetatene» ble umiddelbart kontaktet, men det ble kommunens viltnemd som tok seg av rådgivningen.

Reir i bunnen på 3 m lang pipe

- Vi fikk pratet med viltnemda og konkluderte da med at det beste var å la de være i pipa. Bekymringen er at det er en tre meter høy pipe, så vi er bekymret for om  flokken kommer seg ut igjen, sier Adine til ØP.

Etter helgen fikk de kontakt med Fuglevakta, en publikumstjeneste som drives av Ornitologisk forening. Her fikk de bekreftet at det var en meget spesiell fgamilieetablering som hadde funnet sted i den tre meter høye pipa. Den vakthavende hadde ikke hørt om noe liknende tilfelle. De ble tilrådd å se situasjonen an og følge med ugleungenes utvikling.

Uglefoto tatt 10
Kattuglemor- og far har åpenbart sørget for nok mat til de tre ungene i reiret i bunnen av hyttepipa i Stavern. Foto: Privat

Skal merkes

Det er nå tre uker siden de oppdaget uglereiret. Siden har de hver helg fulgt med på utviklingen. Ungene har vokst og kommende helg får de etter alt å dømme besøk av en fugleekspert som vil merke dem, hvis de ikke allerede har forlatt reiret. De bryter vanligvis opp etter fire ukers tid.

- Det kan jo hende de kommer seg ut selv. Moren klatrer jo med både klørne, nebbet og vingene, mens ungene har bare klørne og nebbet i starten. Eksperten vet nok uansett hva svi skal gjøre, sier Adine til lokalavisa.