Nå ber Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF) Direktoratet for naturforvaltning (DN) om en prinsippiell avklaring, etter at Fylkesmannen i Buskerud har definert ulike former for ferdsel med hund som "skadelig for naturmiljøet", melder Drammens Tidende.

Bakgrunnen for de tilspissede frontene er arbeidet med verneforskriftene for Hallingskarvet nasjonalpark, skriver NJFF på sine hjemmesider.

- Ikke faglig grunnlag

- NJFF finner det overraskende at Fylkesmannen i Buskerud definerer hund som en trussel mot verneformålet på denne måten. Vi kan ikke se at det er faglig grunnlag for å gjøre de vurderinger som Fylkesmannen her gjør. NJFF kan heller ikke se at dette er ei tolkning av naturmangfoldloven eller verneforskriftene som kan sies å ha forankring i hva vi opplever at har vært intensjonen med loven, forskriftene og hele grunnlaget for etableringa av verneområdene, skriver NJFFs viltkonsulent Webjørn Svendsen i et brev til DN.

LES OGSÅ: Økt ferdsel hindrer villreinen

Ta vare på villreinen

Hallingskarvet nasjonalpark er etablert for å bevare et stort, særmerket og tilnærmet urørt fjellområde. Villreinen er et viktig element som man ønsker å ta vare på. Samtidig legges det vekt på at allmennheten skal ha anledning til å utøve friluftsliv og få naturopplevelser gjennom utøvelse av tradisjonelt friluftsliv med liten grad av teknisk tilrettelegging.

I den forbindelse har Hol kommune bedt Fylkesmannen i Buskerud definere hvilke tiltak og aktiviteter som skal være søknadspliktige i forhold til verneforskriften.

- Hund ingen trussel

- NJFF er fullt ut innforstått med at det er viktig å ta nødvendig hensyn til villreinen i ulike sammenhenger. Men derfra til å definere bruk av hund som en trussel mot naturgrunnlag og vern av dyreliv, slik Fylkesmannen gjør, mener vi er å gå altfor langt. NJFF kan ikke se at det er grunnlag for å innføre generelle innskrenkninger på bruk av hund i verneområder som nasjonalparker og barskogreservater, sier Svendsen.

Fylkesmannen har i sitt brev til Hol kommune påpekt at det er synd at spørsmålet om hundeaktiviteter ikke ble reist i forbindelse med arbeidet med forvaltningsplanen.

 

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE