Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nå lurer iskald ørret under isen

For mange er isfiske noe som hører solfylte vårdager til. Dersom du kjenner triksene kan du imidlertid sikre deg en ørretmiddag – selv i årets mørkeste måneder.

Girl wearing insulating primaloft jacket ice fishing with mormyshka ----Jente med isolerende jakke i primaloft fisker p� isen med mormyshka
Girl ice fishing a cold december day----Jente fisker p� isen en kald ettermiddag i desember
Isøsa er nesten like viktig som isboret. Med lett redskap må pilkehullet være helt isfritt.

Fiskeutstyret for de kalde vinterdagene skal være lett. For å lure vintertreg fisk til å bite på er det mormycka som gjelder. Dette er i praksis bare en liten krok med en metallbit på. Den dråpeformede metallbiten bør ikke være større enn et fyrstikkhode. Her gjelder det nemlig at redskapen er så liten som mulig. Plukk gjerne blant de aller minste størrelsene når du handler utstyr til fisketuren. Det beste, og så klart det dyreste, er mormychka av wolfram. 

LES OGSÅ: Farvel til frosne fisketurer

Om mormychkaen skal ha farge, eller være så nøytral som mulig, er et vanlig diskusjonstema. Personlig har jeg hatt godt hell med mormychkaer i skrikende farger som orange, gult og grønt. Kroken egner de fleste med maggot, men noen bruker også fjærmygglarver. Sistnevnte skal være svært effektive, men er vanskeligere å holde i live i streng kulde eller på lengre turer. Begge typer agn får du kjøpt i velutrustede sportsbutikker.

Lett utstyr
Sena er også viktig når du fisker lett. Jo tynnere jo bedre er en grei hovedregel, men tykkelsen må så klart vurderes i forhold til størrelsen på fisken i det aktuelle vannet. Med moderne sene er det relativt uproblematisk å lande kilosfisk på sene med tykkelse 0,16 mm. Denne senedimensjonen gir også relativt god kontakt med agnet, selv om du har større mulighet for å registrere svake napp jo tynnere sene du velger. Tykkere sene blir fort for stiv, slik at du mister kontakten med mormychkaen.

Fangst av �rret tatt under isfiske----Catch of trout from ice fishing
Stor ørret tar gjerne en bitteliten mormychka.

Pilkestikka for mormychkafiske skal ha en nappvarsler. Denne kan være laget i metall eller plast. Russerene, som utviklet denne fiskemetoden, brukte i starten nappindikator av villsvinbust. Hensikten med indikatoren er at du skal se de svært forsiktig nappene. Stikka kan være helt enkel, men det er greit om eventuell sperre på snella er enkel å betjene med votter, og aller helst kan frikoples helt.

LES OGSÅ: Om istykkelse og trygg ferdsel på is

Isøsa er en svært viktig del av utstyret for isfiske. Den blir enda viktigere når du fisker med lett utstyr. For å holde god kontakt med agnet må hullet være fritt for issørpe. Er hullet fullt med sørpe får du ikke en gang den lette mormyshkaen til å synke. Om isen er lagdelt, med tykke sjikt av sørpe mellom, kan det være en tålmodighetsprøve å rense hullet for is.
Er det stor fisk i vannet kan en liten klepp også være svært hendig for å lande fangsten.

Enkel stikke for fiske med mormychka. Nappvarsleren registrerer selv de mest forsiktige napp.

Skjelvende bevegelse
Når du fisker med mormyshka er det ingen grunn til å røske i pilkestikka som om du var på torskefiske. Ørreten er ofte treg midtvinters. Er det kaldt kan agnet godt få henge helt i ro i lengre perioder, eventuelt kan du knipse lett på nappvarsleren fra tid til annen. For å sjekke ulike dybder kan du løfte stikka sakte, med en skjelvende bevegelse. Når du har dratt mormyshkaen til like oppunder isen, slipper du den ned igjen. Etter at du har beveget på agnet er det lurt å la det henge rolig ei stund. Det er gjerne da fisken tar.
Med så spinkelt redskap må tilslaget være bestemt, men forsiktig når fisken napper. Du må også være forsiktig mens du kjører fisken. Spesielt kan det ta tid å få stor fisk til å bli med inn i hullet.

Papegøyefarket mormychka har ofte tirret vintertreg ørret til hugg.

Gode fiskesteder
Når du fisker på isen har du full kontroll med hvor i vannet du plasserer agnet. Mormychkaen fungerer desidert best på relativt grunt vann, og finner du stedet der grunna slutter og dybden øker har du antagelig en god fiskeplass.
Andre gode plasser er ut- og innos. Her bør du imidlertid være svært forsiktig med tanke på isen – spesielt tidlig og sent på vinteren. Ellers er det en kjensgjerning at det er lettere å finne fisken i små vann enn i store. Med GPS kan du plotte inn «godhølene» så slipper du å lete neste gang.

Tjukke klær
En kald fisker er en dårlig fisker. Skal du ut midtvinters er det viktig at du kler det så du holder varmen. En varmedress eller ei skikkelig dunjakke er praktiske plagg som du kan dra uttapå resten av klærne. Da kan du gjøre unna skituren inn til vannet uten å bli for svett, og kle kjapt på deg når du er framme. Gode sko med plass til ullsåler og godt med sokker er også til god hjelp. Tidlig på sesongen kan også overvann på isen være et problem, slik at vanntette sko er en klar fordel. Ispigger er så klart også viktig for sikkerheten. Det samme er tørre klær i vanntett sekk, om du fisker langt fra folk.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE