Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Selvsikre menn med motorsag er en fare både for seg selv og andre

Våren er fellingstid, ikke bare for dyr. I dagene framover kommer mang en hyttefar til å dra i snora og selvsikkert gyve løs på gjenstridige vekster.  Men selvsikkerheten er ofte en fare i seg selv, sier trefellingseksperten Martin Aasbø.

Trefelling motorsag 1
Article image
Etter å ha sett an treet og valgt retningen det skal falle, starter du med å lage et felleskår.

- De fleste har nok sett ham, hus- eller hytteeieren i shorts og med åpen skjorte der han gasser i vei med saga for å bli kvitt irriterende skyggeplage fra trærne. Sånt skulle vært forbudt! Motorsaga er et farlig redskap når det ikke brukes med vett og forstand, formaner Gjerstad-mannen Aasbø. Klær som henger løst på overkroppen er for eksempel en skummel felle når man setter i gang saga.

Utstyret i orden!

Folk tar nemlig alt for lett på sikkerheten. – Skaff deg vernebukse, vernesko, øye- og hørselsvern, uansett om du så ”bare skal felle ett tre”, sier Martin. Ulykker med motorsag skjer dessverre hyppig og skadene er i mange tilfeller alvorlig.

Derfor er verneutstyret vel så nødvendig som motorsaga. Men når verneutstyret koster mer enn selve redskapen, er det dessverre alt for mange som blaffer i sikkerheten.

- En vernebukse holder livet ut, så de 1500-1800 kronene den koster er en fornuftig investering. Likeså  vernesko eller vernestøvler. En god vernestøvel koster rundt 700 kroner og kan brukes til alle andre formål også. Fottøyet har verneinnlegg som beskytter mot skader på fotbladet. Ankelen er skikkelig utsatt og mange sneier dessverre den med motorsaga, sier Martin.

Hjelm er fornuftig men ikke påbudt. Øreklokker og propper er viktig å huske på, for motorsaga lager et salig bråk. Også beskyttelse av øynene er på sin plass. De drevne bruker hjelm med visir, men det er ikke påbudt.

Article image
Hovedskjæret skal være ca en centimeter over punktet hvor overskjær og underskjær møtes. Sag IKKE helt gjennom. En brytkant ca 2-3 cm bred bør stå igjen.

Amatør-blemmer

- Hva er vanlige amatør-tabber?

- Det svikter ofte allerede i starteprosessen. Mange trekker i startsnora og slenger samtidig motorsaga ukontrollert ut i lufta. Den må startes hundre prosent kontrollert ved at man enten holder den fast på bakken med en fot, eller har den i klem mellom beina.

Ikke sag tvers over!

Når det kommer til selve fellingen gjelder det å fastlå i hvilken retning det er naturlig og fornuftig at treet skal falle. Vær og vind må tas i betraktning, og treet skal også være greit å kviste etterpå.

- Mange gjør den tabben at de forsøker å sage tvers gjennom stammen. Da har du overhodet ikke kontroll med hva som skjer, og noen opplever å få treet veltende over seg. Ikke en gang små trær bør felles på denne måten. Korrekt og sikker felling starter med et felleskår, et vinkelskåret hakk på den siden treet skal falle. Så sager du inn horisontalt fra motsatt side slik at kuttet kommer ca en centimeter over nivået på felleskåret. Men sag ikke helt gjennom. La det for sikkerhets skyld stå igjen noen få centimeter. 

Ha gjerne med en medhjelper som kan hjelpe med å dytte treet overende, legger Martin til. Eventuelt kan du i forkant ha festet et tau oppe i treet holdes i falleretningen.