Sherpaer 3
Først laget de fjelltrapper en rekke steder. Nå kommer sherpaene for å fikse hytteeieres dårlig vedlikeholdte torvtak. Foto: Takslått

Fire I fjor - åtte i år

Det er firmaet Kvennejorde Takslått som har utviklet dette nye forretningsområdet. Kurt Kvennejorde fikk ideen om å starte et firma som tilbyr takslått etter at han for noen år siden hadde besøk av en sherpa på hytta si i Kvinesdal. Gjesten spurte om han hadde en sigd eller noe lignende, så ville han gå opp på taket og ordne litt opp med gras og vekster. Kvennejorde ble forbauset over resultatet. Veien til å starte et firma var kort. I fjor hadde Takslått fire sherpaer i arbeid. De hadde flust opp med jobb på torvtakene til hytteeiere - særlig i Geilo-traktene. Hasiya-sigd er redskapet de bruker.

Sherpaer 2
Alt arbeid de gjør er manuelt. Foto: Takslått

Slår med sigd

- De har utrolige ferdigheter med denne taggete sigden. Ikke så rart kanskje. De er vant til å bruke sigd når de skal slå enger og gras for å ha fôr til husdyrene sine, forteller Kim Kvennejorde som driver firmaet sammen med Vegard Kvennejorde Knudsen. Han skryter av ferdighetene og effektiviteten deres.

Fjoråret ble den første ordentlige driftssesongen. Gjennom noen sommermåneder fikk både firmaet og de fire sherpaene vist hvordan slitne, forsømte eller tilgrodde torvtak kunne revitaliseres, iblant helrestaureres.

5C7A9830
- Vi bruker bare stedegne frøslag når vi revitaliserer torvtak, sier Kim Kvennejorde - her på Hyttemessen i Bergen. Etter påske skal han til Hyttemessen på X Meeting Point.

Stedegne frøslag

-  Hasiya-sigden er spesielt godt egnet til dette arbeidet. Men å slå graset er som regel bare en del av oppgaven når et torvtak skal gis nytt liv. Arbeidets omfang varierer fra enkel preparering og vedlikehold til mer omfattende prosesser med skifte av hele eller deler av taket med ny jord, forteller Kvennejorde.

Han er opptatt av at prosessen, uansett hvor omfattende den er, gjennomføres på økologisk og bærekraftig vis. Det gjelder alt fra jordmaterialet som brukes, til frøblandingene.

- Vi bruker alltid stedegne frøblandinger når det er nødvendig med tilsåing, sier han.

Før etter
Slik kan torvtaket se ut etter at takets slåttekarer har avsluttet jobben. Takslått dokumenterer jobben som er gjort bla med før- og etterbilder.

Tar tak helt til Dovre

- Det virker ikke billig å hente arbeidskraft fra Nepal til å gjøre denne typen arbeid?

- Manuelle oppgaver som dette er det jo faktisk vanskelig å få nordmenn til å utføre i det hele tatt. Vi betaler dem norsk tarifflønn, sørger for arbeidstøy og sikkerhet. Naturligvis også kost og losji. Når kundene ser sluttresultatet er det ingen som har klaget på prisen, sier Kim Kvennejorde. 

Han legger til at takslått og revitalisering av et inntil 220 kvm stort tak har en veiledende pris på kr. 14000 kroner. I fjor restaurerte de tak på Geilo, i Hallingdal og på Sjusjøen. 

- Vi bistår også andre steder sør for Dovre. Men vi er avhengig av at vi kan samle oppdrag og gjøre flere operasjoner på ett og samme sted, sier han.

Etter at jobben er gjort, får kunden før- og etterbilder som viser effekten av prosessen som er gjort.

Fakta om Takslått

  • Slår torvtak for hånd med sigd.
  • Fjerner trær og andre uønskede buskvekster.
  • Fjerner uønsket mose
  • Fyller hull med matjord
  • Harver haket.
  • Sår nytt gras med stedstilpasset frøblanding
  • Gjødsling og kalking av torvtak