Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen/Bergans

Våren er en ekstra vanskelig årstid å kle seg på. Temperaturforskjellen mellom sol og skygge kan være stor, og ferdes du i fjellet kan det det snu fra sval vår til sur vinter på kort tid. Som alltid gjelder det å sjekke værmeldingen, planlegge turen godt og kle seg etter lag-på-lag prinsippet.
 

Lag på lag

Med lagvis påkledning kan du nemlig kombinere plagg med ulike egenskaper og sørge for god fukttransport og isolasjon. Blir du for varm eller kald, kan du lett fjerne og legge til lag. På den måten tilpasser du antrekket etter værforholdene og aktivitetsnivået ditt, og med litt erfaring vil du klare å finne din perfekte komforttemperatur.
 

Fukttransport

Et standard oppsett er å kombinere tre lag på følgende måte:

Lag 1: Fukttransport
Det innerste laget skal transportere fuktigheten vekk fra huden. Her anbefaler vi å bruke et ganske tettsittende ullundertøy. Ull er et unikt naturmateriale som både isolerer og transporterer fuktighet bort fra kroppen. I tillegg fortsetter det å isolere når det er vått. Tynne ullkvaliteter tørker også raskt på kroppen. Hvilken tykkelse du velger må du bestemme ut fra dagens temperatur, aktivitetsnivå og egne preferanser.

Lag 2: Isolasjon

Mellomlaget skal isolere. Ved lav aktivitet er et tykkere ullplagg eller en tynn vattert jakke, dun eller syntet, gode alternativ. Dette er plagg som isolerer godt og holder deg varm. Skal du være i høy aktivitet anbefales et tynnere og mer teknisk plagg i fleece, ull eller et kombinasjonsmateriale. Et godt tips er alltid å pakke et ekstra mellomlag i sekken.

Lag 3: Værbeskyttelse

Det ytterste laget skal beskytte deg mot vær og vind. Ofte velger man her en vanntett skalljakke, men stadig flere velger i stedet en softshell-jakke som gir god vindbeskyttelse, når man ikke forventer større mengder nedbør. Velger du dette kan du f.eks. ha en ultralett skalljakke i sekken til bruk i nødsfall. Fordelen med å ikke bruke et skallplagg ytterst, altså et plagg uten membran, er at man oppnår betydelig bedre pusteevne gjennom alle lagene.

Som sagt er prinsippet med tre lag en slags standardløsning, eller et utgangpunkt, som ofte kalles «trelagsprinsippet». Bergans snakker om lag-på-lag fordi antallet lag bør varieres etter vær, årstid, hvor du skal på tur og personlig erfaringer.

Antallet lag på overkroppen og underkroppen kan også være ulikt. Hvor mye isolasjon man trenger og hvor mye man svetter er også svært ulikt fra person til person. Skal du gå en rask tur på noen timer i skikkelig godt påskevær, og ikke bevege deg i høyfjellet, kan ett lag tynn ull og en superlett softshell-jakke eksempelvis være en god løsning.

Det bare å komme seg ut og prøve. God turpåske!

Kilde: Bergans