Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Slik tetter du laftehytta

Perma-Chink er tettemiddelet som gjør luftige laftehytter tette. Glipper i veggene blir borte, hytteeiere blir lykkelige og murmesteren kan si seg fornøyd med vel utført jobb.

perma
Tettemiddelet som er blitt brukt dekorativt på tømmerbygninger i USA i mange år har vært brukt i Norge siden 2005. Året før kom murmester Tronn Røang over permachinkproduktene, gikk på kurs ved hovedkontoret i Redmond i Washington og tok med seg en rammeavtale hjem til Leira i Valdres. Bestillingene strømmet på for Røang & Co, og det er mange hytteeiere som i dag priser seg lykkelige over å ha brukt tetningsmassen som holder varmen inne og vinden, vannet og snøen ute. Bitter skuffelse er vendt til god seiersfølelse for hytteeiere som tidligere har lett etter det perfekte stoffet som tetter mot gjennomtrekk. Først nå kan de puste rolig ut etter å ha funnet fugen som fungerer. Den som er vann- og vindtett, og som samtidig puster og slipper ut fuktighet.
 
Forvandling
Fra han leste om Perma-Chink i et fagblad via kurs i Amerika til egen virksomhet har Tronn Røang sett hytter på befaring både på Vestlandet, på Østlandet og i Trøndelag. De har vært åpne for vær og vind, blitt tettet igjen og eieren har igjen kunnet smile. En av dem er Tor Høier. Han var uheldig. Med kontrakt og med tømmer.
- På et tidspunkt kunne vi holde hele handa inn i laftekanten her. Det var god utsikt, sier hytteeieren fra Hvasser og tar plass i kjøkkenkroken der luftingen var solid. Ingebjørg og Tor Høier har gått gjennom en lidelseshistorie før duoen fra Leira kom inn i bildet og tettet hytta ved hjelp av permachinkprodukter.
- Det er ikke noe moro å bli lurt, sier Høier og tenker tilbake på hyttebygging i 2001. Dårlig håndverk, svartsopp på tømmeret og en useriøs leverandør som ikke hadde referanser, oppsummerer han og rådfører kommende kunder til å se nøye på kontraktene de inngår med leverandør.
 - Referanse, referanse, referanse, sier Tor Høier og ber hytteeiere være forsiktige med å inngå forpliktende avtaler. For Høier ble det rettssak, ergrelse og fortvilelse, men de siste månedene har minus blitt til pluss og utett blitt til tett for Vestfold-paret som nå priser livet på den ”nye” hytta i Vaset i Valdres.
 

Fra stabbur til brudesuite
Røang & Co. regner med at fjorårets omsetning dobles i 2007. Firmaet er godt fornøyd med tilgangen på hytter, og får mange utfordrende oppgaver. Ved Nythun høyfjellsstue på Kruk i Valdres tok de nylig i bruk en brudesuite som opprinnelig var et gammelt stabbur. Gamle stabbur er som kjent ofte utette, og innehaver Jørn Nyhus kontaktet Røang for å få hjelp. Første dagen tettet firmaet de største glipene og sprekkene med fugemasse. Dagen etter var det så varmt at de måtte ta hull på vindusåpningene for å holde ut.
- Det ble en rask bedring, ja, forteller Tronn Røang. Vi har også papirer fra takstmann som viser at det blir verdistigning på hyttene etter at vi har brukt fugemassen, sier murmesteren som distribuerer tettemiddel til både Finland, Irland og Ungarn fra kontoret i Valdres.&nbsp