Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ekstra sikret mot stort snøfall

På toppen av snøstatistikken ligger Myrkdalen - og hytta til Tor André Skeie, spesialdesignet for store snømengder.
forside_630

Funkishytta til Tor André Skeie fungerer også godt i store snømengder. Det må den nesten, for å ligge trygt i Myrkdalen på Voss.

Det er sjelden Myrkdalen, eller Voss Fjellandsby som alpinanlegget med det nye hyttefeltet kalles, viker fra topplassen på snødybdelista til Skiinfo.no. Sikring mot store snømengder lå derfor fremst i bakhodet til Skeie da han hyret arkitekt for å realisere hyttedrømmen.

Tørrskodd entré

Tor André har gjort det komfortabelt for seg selv og familien. Og for kameratene som får være med på årets guttetur, som alltid nkluderer et slag poker. Reisetiden fra Bergen er på knappe to timer, to svinger opp i feltet ligger hytta, helt inntil skibakken. Store takutstikk sørger for en nesten tørrskodd tur fra garasjen til inngangspartiet.
- Det kommer aldri snø inntil døren, sier hytteeieren. Ved siden av inngangsdøren kan du også gå direkte inn i en lang og romslig skibod kombinert med garderobe og vaskerom.

 

Ingen måking
Snø er «vannvittig» tungt, nedbør som kom som pudder i februar kan pakke seg fra for eksempel 20 gram per liter til 300 gram per liter under plussgrader til påske. Med 100 kvadratmeter tak, og én meter snø på taket, har du en vekt som tilsvarer en fullastet betongbil, altså 30 tonn, over hodet ditt.
- Taket er skrått, men det blir liggende snø på taket likevel. Heldigvis er det robust nok til at jeg slipper å måke likevel, sier Tor André.
Manglende armering i pipen har gjort at taket ikke ble et helt problemfritt område. 
- Den brakk første vinteren, så jeg måtte rive den og lage ny. Nå er snøfanger montert i tillegg, så nå sover jeg bedre.

 

Høyteknologi
Tomta ble kjøpt i januar 2006, i desember samme år feiret Tor André, kona Hilde, datteren Lena (nå 8 år) og sønnen Isak (10) jul i nesten ferdig hytte i Myrkdalen.
- Vi har feiret jul her siden, alltid hvit, og alltid med den ekte nissen på besøk! Hytta har et boareal på 150 kvadratmeter, tre soverom i andre etasje og to i første. I kjelleren er teknisk rom. Med smartstyring av strøm, sentralstøvsuger, balansert ventilasjon, vannbåren varme og sentralfyring med akkumulatortank trenger hytte-hjernen litt ekstra plass.

 

Fra første år har Tor André og familien feiret hvit jul i hytta. Men hvert år får han også en guttetur med venner og kollegaer. Fra venstre, hytteeieren, Vidar Tveit, Sondre Versto og Stig Eide

Sjarmerende og stilsikker
Det var de tredje tegningene fra arkitekt Per Høygård Nilsen som ble brukt da hytta skulle bygges.
- De første ble ikke godkjent av Voss kommune, de andre var ikke helt i tråd med det vi ville ha. Men de tredje tegningene, som var helt forskjellig fra de første, falt vi for med en gang, sier Skeie.
Fra entréen kommer du direkte inn på et stort, moderne kjøkken, med langbord og utsikt over dalen, Vikafjellet og den allerede så velbrukte jacuzzien. Badet i første etasje er også godt utstyrt, med dobbeldusj og badstue. En halv etasje ned, og du sitter skjermet i en stor, lun stue, med komfortabel sofa og peis. Men ingen TV.
- TV-en har vi i andre etasje, i loftsstuen, sier Tor André, og tar oss med opp trappen fra kjøkkenet. Loftsstuen er som et lekerom utenfor tre soverom og et bad. Soverommene har ekstra god sengeplass, i massive, hjemmelagde familiekøyer.
- Vi fikk en del meter limtredragere til overs, så da lagde vi noen robuste etasjesenger selv.